Vlna veder v Evropě: Francie omezuje spotřebu vody, v Německu naměřili nejvyšší teplotu v historii

Události: Další vlna rekordních veder v Evropě (zdroj: ČT24)

Evropu zasáhla za letošní léto už druhá vlna veder. Ve Francii čelí extrémnímu počasí hlavně jihozápad a střed země, v Bordeaux v úterý naměřili rekordních 41,2 stupně Celsia. Rekordy ale padaly i ve středu: v Belgii naměřili 38,9 stupně, v Německu dokonce 40,5 stupně. Teploty mají kulminovat ve čtvrtek a očekává se, že nové rekordy zaznamená řada velkých evropských měst. Obyvatelé Paříže se připravují na 42 stupňů.

„Největší vedro se bude šířit (ode dneška) ze střední a severní Francie do Belgie, Nizozemska a úplný západ Německa,“ cituje deník The Guardian Erica Leistera z portálu AccuWeather.

V některých částech Německa teploměr ukáže až 41 stupňů, v Belgii o stupeň méně. V Londýně se čeká 37 stupňů, přičemž se nevylučuje překonání britského teplotního rekordu 38,5 stupně. Vedra se nevyhnou ani Lucembursku či Švýcarsku.

V Německu padl historický rekord

Podle měření Německé meteorologické služby padl historický rekord ve městě Geilenkirchen severně od Cách. Teploměr zde ukázal 40,5 stupně, a překonal tak dosavadní rekord 40,3 stupně zaznamenaný 5. července 2015 v bavorském Kitzingenu.

Meteorologové ovšem varují, že ve čtvrtek by měly teploty v zemi vystoupat ještě výš. V Porúří, Sársku a podél řeky Mosely očekávají překonání hranice 41 stupňů. 

Nová vlna veder v Evropě (zdroj: ČT24)

V horkém počasí ve středu kvůli poruše zastavil u belgického města Halle vlak Eurostar. V soupravách bez fungující klimatizace zůstalo uvězněných šest stovek pasažérů. Z vlaku, v němž teplota dosahovala až 40 stupňů, mohli vystoupit až po dvou hodinách.

Francie: vysychají řeky, mizí zásoby vody pod zemí

Ve Francii místní úřady omezily spotřebu vody v 73 z 96 departementů země kvůli výraznému poklesu hladiny řek i spodní vody. Francouzská vláda zakázala z „ekonomických důvodů“ přepravu zvířat od 13:00 do 18:00 v oblastech, pro něž bylo vydáno kvůli vedru varování. Pro cyklisty, kteří vstoupili do posledního týdne Tour de France, bylo připraveno více stanovišť s vodou.

„Lidem, kteří nemají střechu nad hlavou, jsou distribuovány lahve s vodou, obyvatelé jsou nabádání, aby zůstávali pokud možno ve stínu, a pokud půjdou ven, aby měli dostatek vody a na hlavě pokrývku. Mimořádná opatření jsou v nemocnicích, mnozí jsou nabádáni, aby šli do kin a klimatizovaných místností,“ uvedl zpravodaj ČT v Paříži Jan Šmíd.

Francie zažila rekordně teplé počasí už koncem června, kdy bylo v Gardu na jihu země naměřeno 45,9 stupě. V srpnu 2003 zemřelo při vlně veder ve Francii na 15 tisíc lidí.

Ministr zemědělství Didier Guillaume v rozhovoru pro Le Parisien uvedl, že vláda požádá Brusel o dřívější výplatu unijních peněz. „Obecně se v polovině října poskytuje 50 procent peněz ze společné zemědělské politiky. Požádáme Evropskou unii, aby tento podíl od 16. října zvýšila z 50 na 70 procent. Bude to miliarda eur vyplacených s předstihem. Je třeba pomoci zemědělcům, zejména těm, kteří musejí krmit dobytek nebo už sáhli na zásoby sena, jež mělo být použito až v zimě,“ prohlásil ministr.

V Británii utonuli plavci

Londýnská policie ve středu informovala, že nalezla tělo muže, který si šel zaplavat do Temže, a že stále pátrá po dalších dvou lidech, co v řece zmizeli. Další člověk utonul v úterý v hrabství Gloucestershire.

Nejvyšší stupeň varování kvůli vysokým teplotám vydalo pět italských měst, například Florencie a Turín. Ve čtvrtek, kdy bude vedro vrcholit, varování platí mimo jiné pro města Řím, Terst, Verona či Boloňa.

Španělsko vyhlásilo nejvyšší varování pro provincii Zaragoza na severu země, kde minulý měsíc vypukly nejhorší přírodní požáry za posledních 20 let. Podle programu Copernicus přírodní požáry hrozí ve čtvrtek kromě Španělska také ve Francii a jsou velmi pravděpodobné i v Portugalsku, Itálii, Belgii a Německu.

Horko v Evropě
Zdroj: ČT24

Vedra jsou častější. Není to problém, který jen tak odezní

Extrémně vysoké teploty přináší do zemí západní Evropy tlaková výše Yvonne, s níž proudí nad kontinent tropický vzduch. „Jak jsme viděli v červnu, (vlny veder) jsou stále častější, začínají dříve a jsou intenzivnější. To není problém, který odezní,“ varovala mluvčí Světové meteorologické organizace Claire Nullisová.

„Pozorujeme, že rekordních teplot v posledních letech přibývá,“ upozornil mluvčí Německé meteorologické služby Andreas Friedrich. V minulém století podle něj teploty v Německu dosáhly ke 40 stupňům jen v jediném roce – 1983. „S předpovídanými teplotami pro příští dny dosáhneme v tomto století hranice 40 stupňů už potřetí po roce 2003 a rekordu z roku 2015,“ dodal.