V Sýrii zatkli kritika režimu a rozprášili studentský protest

Damašek - Syrské bezpečnostní síly v noci na dnešek rozprášily protivládní studentské protesty ve městě Halab. Tisíce mladých lidí zde požadovaly stažení armády z měst Homs, Dará a Banjás. Od března v Sýrii při protestech zahynulo na osm stovek lidí. Ve středu vojáci v Homsu a Dará zabili 18 civilistů. V Homsu dnes byl také zatčen známý ochránce lidských práv Nádží Tajara. Patřil k největším kritikům ozbrojeného potlačování současných protirežimních protestů. Za své politické názory byl v minulosti vězněn, režim kritizoval už před deseti lety.

Současný prezident Bašár Asad po nástupu do funkce po svém zemřelém otci povolil malá politická diskusní shromáždění, jež se po dobu zvanou damašské jaro konala v hlavním městě. Jejich účastníci, mezi nimiž byl i Tajara, už tehdy žádali politické reformy. V roce 2001, rok po převzetí úřadu, ale Asad začal hlasatele demokracie pronásledovat a na tato shromáždění vysílat tajné agenty.

Policie a vojáci při dnešních raziích ve vesnicích poblíž přístavu Banijás zatkli další desítky lidí. V Banijásu jsou vojáci i tanky od 7. května, stejná situace je v Homsu. Svědci tvrdí, že lidé jsou vyděšeni k smrti a že na ulicích zůstávají ležet lidská těla, protože se lidé bojí vyjít ven a odnést je. Na předměstích Damašku se počet zatčených počítá na stovky, v některých případech prý ve věznicích skončily celé rodiny.