V Řecku se kvůli nezvládnutým požárům mění ministři

Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis oznámil změny v kabinetu, k nimž přistoupil poté, co vláda čelila silné kritice za nezvládnutý boj s rozsáhlými požáry. Jeho vystoupení, v němž informoval o vytvoření resortu civilní ochrany, ale dostalo trhliny poté, co nově jmenovaný šéf ministerstva Evangelos Apostolakis funkci odmítl.

Mitsotakisův původní záměr byl, aby vzniklo nové ministerstvo civilní ochrany, které by mělo v gesci mimo jiné koordinaci hasičských zásahů. Do jeho čela chtěl jmenovat bývalého ministra obrany Apostolakise, který byl členem kabinetu v době, kdy zemi vládla levicová strana Syriza. Ten to ale ihned odmítl.

Mluvčí vlády poté sdělil, že Apostolakis se „nechal zastrašit“ nesouhlasem opoziční strany, a oznámil, že samostatné ministerstvo civilní ochrany prozatím nevznikne. Jeho agenda bude i dál spadat pod ministerstvo ochrany občanů.

Řecko v srpnu zažilo nebývale ničivou vlnu požárů, jimž padlo za oběť více než čtvrt milionu hektarů lesů a polí. Oheň spálil rozsáhlé plochy na ostrově Euboia, na poloostrově Peloponés a ohrožoval i předměstí Atén.

Tisíce lidí musely opustit domovy a veřejnost i opozice hlasitě kritizovaly údajně pomalou a chaotickou reakci vlády na přírodní katastrofu. Na kabinet Kyriakose Mitsotakise si stěžovali také hasiči kvůli tomu, že jsou podfinancování a chybí jim personál i technika. Likvidovat rozsáhlé lesní požáry přijeli do Řecka pomoct hasiči z několika evropských zemí včetně Česka.

Premiér se občanům v půlce srpna omluvil za chyby při organizaci záchranných prací a postiženým regionům slíbil pomoc ve výši půl miliardy eur (12,7 miliardy korun). Dodal, že vinu za požáry nese z velké části globální oteplování.

Mitsotakis v úterý ohlásil i personální změny v čele tří ministerstev. Nové vedení budou mít resorty turistiky, veřejného pořádku a zdravotnictví, které poslední rok a půl premiér chválil za zvládnutí pandemie covidu. Jeho šéf Vasilis Kikilias namísto  zdravotnictví nově povede ministerstvo turistiky. Novým ministrem zdravotnictví bude Athanasios Plevris.