V některých izraelských letoviscích zkusí otevřít hotely. Turisty ale čekají opakované testy

Události: Do letovisek u Mrtvého moře se vracejí turisté (zdroj: ČT24)

Izrael po překonání druhé vlny koronaviru uvolňuje opatření mnohem opatrněji než v květnu. Příkladem je experiment v letoviscích u Rudého a Mrtvého moře. Otevřou se tam hotely, ale turisti se budou muset opakovaně nechat testovat.

Ejlat a letoviska u Mrtvého moře si vyzkoušejí, jestli je možné otevřít hotely i v časech pandemie. Úplný návrat k normálu se ale nekoná. Na okraji města vznikne kontrolní stanoviště a vjezd bude umožněn jen s negativním testem na koronavirus. Po sedmi dnech budou muset turisté na testy znovu. Stejná pravidla budou platit i pro hotelový personál.

Ejlat je zcela závislý na turistickém ruchu. Během první i druhé vlny pandemie zde nezaměstnanost vystoupala nad padesát procent. Obnovení turistiky je zde proto nezbytností. „Město se nachází v těžké krizi. V jednu chvíli nezaměstnanost dosáhla i k sedmdesáti procentům. Pro místní podnikatele je to velmi, velmi těžké,“ podotýká místostarosta Ejlatu Eli Lankri.

Uvolňování bude jen opatrné

V červnu, kdy vypadala situace ohledně epidemie optimisticky, se na pláže vrátili turisté. Pak ale přišla druhá vlna. Proto bude vše opatrnější. Do Izraele navíc stále nemohou přijíždět zahraniční turisté. Experiment s otevřenými letovisky tak zatím ocení jen tuzemští výletníci.

Benjamin Netanjahu navštívil testovací centrum na letišti v Tel Avivu
Zdroj: Ohad Zwigenberg/Reuters

Na mezinárodním letišti v Tel Avivu se už ale otevřelo velké testovací centrum. „Tohle nám pomůže rychleji a bezpečněji obnovit leteckou dopravu. Chceme znovu spojit Izrael se světem,“ ujistil premiér Benjamin Netanjahu.

Druhá vlna pandemie už v Izraeli opadla. Denní přírůstky klesly na pár stovek, níž ale nepadají. Vláda tak jen velice pomalu uvolňuje zákazy. Otevřou se páté a šesté ročníky škol a obchodní centra. Tím to ale prozatím končí. Úlevné vydechnutí se zatím nekoná.