V Jižní Kalifornii unikly do moře tři tisíce barelů ropy, místní činitelé mluví o ekologické katastrofě

Události: Pobřeží Kalifornie znečistila ropa (zdroj: ČT24)

Jižní Kalifornie se potýká s velkým únikem z místního ropovodu, který zasáhl řadu oblíbených pláží a způsobil úhyn ryb, ptáků i zamoření mokřadů. Místní činitelé hovoří o katastrofě pro tamní životní prostředí. Příčinu úniku vyšetřuje americká pobřeží stráž, jež rovněž řídí snahy o vyčištění zasažených oblastí.

Ropa se začala vylévat do moře z potrubí, jež vede asi osm kilometrů od pobřežního města Huntington Beach jižně od Los Angeles. Úřady začaly v sobotu ráno objevovat ptáky a ryby pokryté ropou.

Podle starostky Huntington Beach Kim Carrové se dosud do moře vylily asi tři tisíce barelů ropy a skvrna má rozlohu kolem 34 kilometrů čtverečních. Carrová nazvala únik ekologickou katastrofou. „Znehodnocuje to naše mokřady a části našeho pobřeží jsou nyní pokryty ropou.“

Ropovod patří společnosti Amplify Energy, jejíž šéf Marty Willsher řekl, že potrubí přerušilo provoz a pracovníci z něj odsáli veškerou zbývající ropu. Potápěči podle něj nadále zjišťují, kde a jak k úniku došlo.

Později Willsher řekl, že jednou z vyšetřovacích verzí je poškození ropovodu lodní kotvou. Tuto verzi nyní prověřuje pobřežní stráž, podle níž nad potrubím běžně proplouvají nákladní lodi, uvedla agentura AP.

Kalifornské úřady vydaly v zasažené zóně zákaz rybaření a starostové vyzývají místní obyvatele, aby zatím nechodili na pobřeží do postižených oblastí a nesnažili se ani pomáhat s úklidem. Zástupci Kalifornie ve Sněmovně reprezentantů žádají prezidenta Joea Bidena, aby vyhlásil v oblasti stav nouze a tím uvolnil federální peníze na úklidové práce.

Kalifornský guvernér chce do roku 2045 těžbu ropy ukončit

Havárie podle pozorovatelů zesílí hlasy volající po ukončení těžby ropy ve vodách u pobřeží Kalifornie. Tamní produkce ropy vyvrcholila v devadesátých letech minulého století a od té doby klesá, zejména kvůli kalifornským přísným zákonům na ochranu životního prostředí. Demokratický guvernér státu Gavin Newsom již dříve prohlásil, že chce těžbu ukončit do roku 2045.

Kalifornii zasáhly v minulosti dvě velké havárie, v roce 1969 se vylilo do moře asi osmdesát tisíc barelů ropy u Santa Barbary, v roce 2015 se u stejného města do oceánu dostalo asi dva tisíce čtyři sta barelů.