V Jižní Kalifornii udeřilo nejsilnější zemětřesení za čtvrt století. Poničilo domy, potrubí a způsobilo požáry

U jihokalifornského města Ridgecrest ležícího 240 kilometrů severovýchodně od Los Angeles udeřilo zemětřesení o síle 6,4 stupně Richterovy škály. Epicentrum bylo zřejmě jen necelých devět kilometrů pod povrchem, což by mohlo způsobit větší škody, upozornila agentura Reuters. Pohotovostní služby v oblasti řeší asi dvacet případů včetně poskytnutí lékařské péče a požárů.

Starostka města Ridgecrest Peggy Breedonová řekla CNN, že při otřesech padaly věci z budov na lidi. Místy vypukly požáry a zemětřesení také poškodilo plynové potrubí. Město je prý na zemětřesení zvyklé, ovšem ne na podobnou intenzitu.

Manažerka jednoho z hotelů v Ridgecrestu Diane Ruggierová uvedla, že budova hotelu utrpěla značné škody. „Lustry se stále kývají, podlaha se vlnila,“ prohlásila manažerka. Další lidé sdílejí na sociálních sítích snímky zboží popadaného z regálů v obchodech. V pouštním městě žije skoro 28 tisíc lidí. Škody už hlásí také okres San Bernardino.

Zemětřesení pocítili rovněž obyvatelé vzdáleného Las Vegas a Los Angeles. Mezinárodní letiště však sdělilo, že ranveje jsou v pořádku a provoz pokračuje normálně.

Podle Reuters šlo o nejsilnější zemětřesení v jižní Kalifornii od roku 1994, kdy otřesy o síle 6,6 stupně způsobily v oblasti Los Angeles škody za miliardy dolarů.

„Bydlím v Los Angeles celý život. Tohle bylo nejdelší zemětřesení, jaké jsem kdy zažila,“ tweetovala ve čtvrtek režisérka Ava DuVernayová.

Úřady zaznamenaly nejméně čtyři následné otřesy o síle 4,7, 3,5, 3,8 a 4,2 stupně Richterovy škály. Tyto otřesy vycházely z hloubky jednoho až dvou kilometrů. Seismoložka Lucy Jonesová řekla CNN, že oblast nejspíše zasáhnou v následujících dnech další otřesy, které mohou být ještě silnější než původní zemětřesení.

Nebezpečný Ohnivý kruh

Kalifornie leží v takzvaném Pacifickém ohnivému kruhu, což je pásmo okolo Tichého oceánu charakteristické častým výskytem projevů vulkanické činnosti a zemětřesení. Je protkána tektonickými zlomy považovanými za nejaktivnější na světě.

K nejnebezpečnějším v této oblasti patří zlom San Andreas, který protíná San Francisco a táhne se severně od Los Angeles ve vzdálenosti 65 kilometrů.