V Emirátech se začne učit o holocaustu. Dopomohly k tomu Trumpovy mírové dohody

Na základních a středních školách ve Spojených arabských emirátech se začne učit o holocaustu. Podle agentury AP to bez dalších podrobností uvedlo velvyslanectví této země ve Spojených státech.

Toto oznámení přichází poté, co v rámci dohody zprostředkované bývalým americkým prezidentem Donaldem Trumpem Spojené arabské emiráty v roce 2020 normalizovaly své vztahy s Izraelem.

„V důsledku Abrahámových dohod Spojené arabské emiráty zavedou téma holocaustu do učebních osnov pro základní a střední školy,“ napsalo velvyslanectví na Twitteru. Jako Abrahámovy dohody bývá označována série smluv, na základě kterých uznaly Izrael a navázaly s ním diplomatické vztahy také Bahrajn, Maroko a Súdán.

Zvláštní zmocněnkyně americké vlády pro otázky spojené s antisemitismem Deborah Lipstadtová na Twitteru oznámení ambasády SAE přivítala. „Příliš mnoho zemí po příliš dlouhou dobu z politických důvodů bagatelizovalo holocaust,“ napsala. „Chválím SAE za tento krok a očekávám, že další (země) je budou následovat,“ dodala.

Termínem holocaust se rozumí systematické pronásledování a hromadné vyvražďování Židů nacisty za druhé světové války.

AP píše, že tento týden se uskuteční v Abú Dhabí schůzka několika pracovních skupin vzniklých po normalizaci vztahů zmíněných zemí s Izraelem. Přijedou na ni zástupci Bahrajnu, Egypta, Izraele, Maroka a Spojených arabských emirátů. Egypt diplomaticky uznává Izrael už celá desetiletí. Jiné arabské země to odmítají udělat kvůli tomu, že okupuje území, na nichž chtějí Palestinci vytvořit svůj budoucí stát.