Exploze ve Spojených arabských emirátech má tři oběti, k útoku se přihlásili Hútíové

Při explozi tří cisteren s palivem v Abú Zabí přišli v pondělí o život tři lidé a dalších šest jich utrpělo zranění. Požár také propukl v blízkosti letiště v hlavním městě Spojených arabských emirátů. Podle prvních závěrů vyšetřování zřejmě výbuchy a následné požáry způsobily útoky bezpilotních letounů. Jemenští šíitští povstalci Hútíové mezitím oznámili, že provedli útok hluboko v SAE.

Cisterny explodovaly v průmyslové oblasti Musaffah v Abú Zabí poblíž skladovacích zařízení státní ropné společnosti ADNOC. Při výbuchu přišli o život dva Indové a Pákistánec a dalších šest lidí bylo zraněno. Požár se rozhořel na staveništi na mezinárodním letišti v Abú Zabí. Podle prvních poznatků vyšetřovatelů se na obou místech našly zlomky malého letadla – údajně dronu. Rozsáhlé materiální škody hlášeny nebyly.

Mluvčí Hútíů Jahjá Saría řekl, že jemenští povstalci provedli útok hluboko v SAE. Bližší podrobnosti však nesdělil a avizoval brzké prohlášení. S Íránem spříznění Hútíové bojují proti vojenské koalici vedené Saúdskou Arábií, v níž jsou zastoupeny i SAE. Jemenští povstalci často páchají přeshraniční útoky na Saúdskou Arábii, k útokům na SAE se však hlásí méně často.

SAE jsou zapojené do války v Jemenu od roku 2015 a jsou klíčovým členem koalice. Ta zahájila útoky proti Hútíům poté, co obsadili jemenské hlavní město Saná a vyhnali mezinárodně uznanou jemenskou vládu prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího.

V roce 2019 SAE do značné míry omezily svou vojenskou přítomnost v Jemenu, ale nadále mají značný vliv na jemenské provládní síly, které vyzbrojily a vycvičily. Síly podporované SAE se nedávno zapojily do bojů proti Hútíům v jemenských provinciích Šabva a Maríb, které jsou bohaté na ropu.

V červenci 2018 Abú Zabí popřelo zprávy, že Hútíové zaútočili dronem na letiště v metropoli. O měsíc později dubajské mezinárodní letiště uvedlo, že funguje normálně poté, co média jemenských povstalců informovala o dronovém útoku Hútíů na letiště. V prosinci 2017 Hútíové tvrdili, že odpálili řízenou střelu na jadernou elektrárnu v Abú Zabí, což tamní úřady popřely.