V Číně se zřítila tělocvična plná dětí. Zemřelo jedenáct lidí

Jedenáct obětí si v neděli vyžádalo zřícení střechy tělocvičny na severovýchodě Číny. V době neštěstí dívky v tělocvičně hrály volejbal, píše BBC. Podle předběžného vyšetřování za havárii mohlo přetížení střechy materiálem, který tam dali dělníci pracující na nedaleké stavbě. Policie už zadržela lidi ze stavební firmy odpovědné za průběh prací.

Neštěstí se stalo v provincii Chej-lung-ťiang v neděli odpoledne, když bylo v tělocvičně devatenáct lidí. Čtyřem se podařilo utéct, patnáct jich zůstalo v budově uvězněno. Tři z nich záchranáři našli už bez známek života, dalších šest lidí zemřelo později na následky zranění. Věk obětí agentura Nová Čína neuvedla.

Rodiče pohřešovaných dětí si stěžují, že s nimi úřady nekomunikují, píše BBC News. „Tvrdí mi, že moje dcera zemřela, že už ji nikdy neuvidím. Všechny děti ale měly tváře pokryté bahnem a krví, když je posílali do nemocnice. Prosil jsem, ať mě nechají identifikovat mé dítě. Co když to není mé dítě?“ ozval se jeden z rodičů hráčky volejbalu, která podle něj byla v té době na sportovišti.

„Co (úřady) dělaly čtyři, pět, nebo dokonce šest hodin poté, co byly děti poslány do nemocnice? (…) Lékaři s námi nekomunikují o tom, jak záchrana probíhá. Máme doma starší osoby, potřebujeme jim (pomoci) se psychicky připravit,“ prohlásil muž.

V tomto regionu i dalších částech Číny v posledních dnech silně prší, což se podepsalo i na váze stavebního materiálu odloženého na střeše sportoviště, píše Reuters s odkazem na čínskou agenturu. Perlit saje vodu a tím násobně zvyšuje svůj objem i váhu. Policie už má ve vazbě lidi ze stavební firmy odpovědné za průběh prací.

Zřícení budov je v Číně časté kvůli laxním bezpečnostním normám, píše BBC. V červnu výbuch v restauraci s grilem na severozápadě Číny zabil nejméně 31 lidí. Předběžné vyšetřování ukázalo, že zaměstnanec restaurace vyměňoval prasklý ventil na nádrži na zkapalněný plyn, když došlo k výbuchu.

V dubnu zabil požár v pekingské nemocnici 29 lidí a několik přeživších donutil k útěku skokem z oken.