V Chile zadrželi dva muže podezřelé ze založení požáru se 137 oběťmi

Chilské úřady zatkly dobrovolného hasiče a lesního úředníka pro podezření, že založili požár, který si v únoru vyžádal nejméně 137 mrtvých, informoval v neděli zpravodajský server BBC News.

Požár v centrálním regionu Valparaíso byl nejničivější v historii země. Shořelo přes 15 tisíc domů a plameny zdevastovaly region, kde se nachází i turisty vyhledávané pobřežní letovisko Viňa del Mar. Chilské úřady se domnívají, že bylo založeno několik požárů současně a ty se pak vzhledem k horkému počasí a větru rychle rozšířily.

Podezřelí, kteří byli vzati do vazby, čelí obvinění ze žhářství s následkem smrti. Prokurátor Osvaldo Ossandón prohlásil, že materiály použité k zažehnutí požárů se našly v autě dvaadvacetiletého hasiče, který je hlavním podezřelým.

Podle vyšetřovatelů muži čin předem naplánovali na období, kdy budou nejvhodnější povětrnostní podmínky. Jejich motiv byl zřejmě ekonomický, chtěli získat více práce při boji s ohněm, domnívá se prokuratura. Ta přitom nevyloučila, že do žhářství mohlo být zapojeno více lidí.