V aukci jsou deníky Unabombera - geniálního atentátníka

New York - Ve Spojených státech se pořádá unikátní aukce. Prostřednictvím internetu se draží věci, které kdysi patřily americkému teroristovi Theodoru Kaczynskému. Ten spáchal sérii bombových útoků v letech 1978 až 1995. Zabil při nich 3 osoby a dalších 23 zranil. Pořadatelé chtějí z výtěžků odškodnit jeho oběti.

Aukce potrvá do 2. června a nabízí kolem 60 položek. Předcházela jí dlouhá soudní bitva – Kaczynski se jí snažil všemožně zabránit. Soud ji nakonec v roce 2009 schválil. Další dva roky ale trvala úprava teroristových zápisků kvůli ochraně osobních údajů obětí. 

Ted Kaczynski byl velmi intelektuálně nadané dítě. V 16 letech ho přijali na Harvard a ve 25 z něho byl profesor matematiky na univerzitě v Berkeley v Kalifornii. Po dvou letech ale svou nadějnou kariéru opustil a odstěhoval se do srubu bez elektřiny a vody. Jak se z génia stal atentátník, o tom svědčí přes 20 tisíc stran jeho deníku, zápisů a ručně psaného manifestu. 

V aukci jsou deníky Unabombera (zdroj: ČT24)

„Psal si všechno, co mu prošlo hlavou. Je tady svědectví každého dne, který ho proslavil jako bombového atentátníka,“ říká expertka FBI Kathleen Puckettová. 

Ve Spojených státech mu přezdívali Unabomber, protože hlavně cílil své útoky na univerzity a aerolinie. Odmítal moderní společnost a průmyslovou revoluci označil za pohromu pro lidstvo. „Byl zcela orientován na data a intelektuální činnost. Sociálně byl ale úplně nemožný. Pak zjistil, že je nešťastný, a rozhodl se, že za to svět zaplatí,“ popisuje Puckettová. 

Po Kaczynském šli agenti FBI skoro dvacet let. Dopaden byl ale až v roce 1996, kdy Tedův bratr poznal rukopis svého sourozence v anonymně zveřejněném manifestu.