Útočník ve Francii zabil jednoho člověka a devět dalších zranil

Útočník ozbrojený nožem zabil odpoledne ve městě Villeurbanne u Lyonu jednoho člověka a dalších devět lidí zranil, z toho tři vážně. Úřady původně informovaly o druhém útočníkovi na útěku, policie ale později existenci druhého pachatele nepotvrdila. Motiv činu není jasný. Podle policejního zdroje je útočníkem 33letý občan Afghánistánu, který ve Francii žádal o azyl a nyní čekal na odpověď na svou žádost.

Muž začal kolem půl páté odpoledne napadat nejspíš náhodně kolemjdoucí u východu z metra Laurent-Bonnevay. Na místě ihned vypukla panika a lidé se začali schovávat, kde se dalo, popsala francouzská média.

Útočníka pomohli zadržet pracovníci dopravního podniku. Nyní je ve vazbě a je podezřelý z trestného činu vraždy a několika pokusů o vraždu, uvedla prokuratura v Lyonu.

Podle agentury AP, která se odvolává na nejmenovaného místního představitele, poskytl pachatel policii některé protichůdné informace, nicméně zatím nic nenasvědčuje, že by útok souvisel s terorismem.

„Na zastávce autobusu 57 stál muž, který najednou začal bodat všemi směry,“ citovala agentura AFP jednu ze svědkyň. Jednu z obětí zasáhl do břicha, jinou do hlavy, další ženě poranil ucho, popsala dívka.

I starosta města Villeurbanne později potvrdil, že je zadržený muž hlavním podezřelým v případu. O život přišel devatenáctiletý muž a tři osoby zůstávají v kritickém stavu, dodal starosta Jean-Paul Bret. Podle místní policie zatím není jasné, zda zavražděný muž útočníka znal.