Uprchlice vyrábí svíčky do zákopů pro ukrajinské vojáky

Události: Zákopové svíčky (zdroj: ČT24)

Uprchlice z Ukrajiny chtějí vojákům na frontě pomoci, jak je to jen možné. Některé z nich proto začaly vyrábět takzvané zákopové svíčky. Je to levné a jednoduché, přitom ale obráncům na bojišti značně usnadní život. O příběhu natáčel zpravodaj ČT Andreas Papadopulos.

Svíčky vyrábí i šestiletá Aranka se svojí matkou Irinou v Praze. Když začala v její rodné Ukrajině válka, všimla si, že rodina propadá panice. Zlepšilo se to, když se společně začaly scházet s dalšími Ukrajinkami. Společně vyrábějí a posílají na frontu vojákům zákopové svíčky. „Nemůžu s tím přestat, když vím, že to chrání naše zachránce před mrazem,“ říká Irina.

Zákopová svíčka je vlastně obyčejná plechovka od jídla a vlnitý kus lepenky uvnitř. Zalije se voskem nebo parafínem, vychladne a může jet na Ukrajinu.

Za jeden den těchto svíček vyrobí dobrovolnice asi dva tisíce. Jedna hoří zhruba pět hodin. To znamená, že ženy z pražských Vršovic posílají na Ukrajinu přes deset tisíc hodin světla a tepla.

Ohřát ruce, zahřát jídlo

Na frontu u Vuhledaru pomohl svíčky dovézt štáb ČT. „Zákopové svíčky mají malý plamen, nedýmí tolik a můžeme si nad nimi ohřát ruce, zahřát jídlo nebo čaj,“ říká ukrajinský obránce Barvinok. Zákopy brání už od minulého února.

„Musím říct, že když se dozvíte, že z toho mají vojáci radost, chvíli vám prostě narostou křídla a dostáváte obrovskou energii a zase takový impuls. Vidíte, že to není nadarmo a že to těm lidem pomáhá,“ raduje se z přínosu svíček dobrovolnice Marie.