TÉMA

Svíčky

Chráněná dílna Palonín připravuje paškály na Bílou sobotu

Chráněná dílna Palonín na Šumpersku vyrábí velikonoční svíce. Takzvané paškály, které mohou vážit až několik kilogramů, se zapalují na Bílou sobotu. Dílna tyto velikonoční symboly ze včelího vosku a terpentýnu zasílá i do zahraničí. Zdobení jednoho paškálu může trvat až dvě hodiny.
26. 1. 2024|

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy částečně otevřela hlavní budovu. Od tragédie uplynul měsíc

Univerzita Karlova uctívá památku obětí prosincové střelby na filozofické fakultě. Pro studující a učitele se zároveň částečně a jen na několik hodin v neděli otevřela hlavní budova fakulty, kde se tragédie před měsícem stala. Studenti a dobrovolníci ze svíček z pietních míst tvoří dočasnou voskovou skulpturu. Student v prosinci na fakultě zastřelil čtrnáct lidí a poté i sebe, dalších pětadvacet lidí zranil.
21. 1. 2024Aktualizováno21. 1. 2024, 20:11|

Tisíce svíček opět připomněly oběti střelby na filozofické fakultě

Na pietních místech v centru Prahy věnovaných obětem čtvrteční tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) se i na první svátek vánoční scházeli lidé, kteří přicházeli uctít památku obětí. U budovy Karolina na Ovocném trhu se shromáždily tisíce svíček, lidé tam pokládali i květiny či vzkazy. Svíčky a květiny pokrývají i schody budovy Filozofické fakulty na náměstí Jana Palacha. Pokračují také sbírky na pomoc pozůstalým a přeživším, dosud se v nich vybralo téměř 49 milionů korun.
25. 12. 2023Aktualizováno25. 12. 2023, 19:36|

Uprchlice vyrábí svíčky do zákopů pro ukrajinské vojáky

Uprchlice z Ukrajiny chtějí vojákům na frontě pomoci, jak je to jen možné. Některé z nich proto začaly vyrábět takzvané zákopové svíčky. Je to levné a jednoduché, přitom ale obráncům na bojišti značně usnadní život. O příběhu natáčel zpravodaj ČT Andreas Papadopulos.
25. 2. 2023|