Ukrajina hlásí sestřelení šestnácti ruských dronů. Syrskyj navštívil velitelství poblíž fronty

Ukrajinské letectvo oznámilo, že protivzdušná obrana během noci na neděli sestřelila šestnáct z osmnácti dronů vypuštěných Ruskem. Ruské ministerstvo obrany naopak hlásí zničení šesti dronů nad Černým mořem a nad pohraniční Bělgorodskou oblastí. Podobná tvrzení nelze v podmínkách válečného konfliktu bezprostředně nezávisle ověřit. Hlavní velitel ukrajinských ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj v neděli spolu s ministrem obrany Rustemem Umerovem navštívili velitelství poblíž fronty.

Ruské drony byly podle letectva zničeny nad osmi z čtyřiadvaceti oblastí Ukrajiny, na jihu, východě a v centrální části země. V Kyjevě a okolí trosky sestřelených dronů dopadly do neobydlených míst, ujistila oblastní vojenská správa podle ruské redakce BBC. Nálet se obešel bez poškození obytné a kritické infrastruktury, bez obětí a raněných.

Poškození blíže neupřesněného objektu infrastruktury naopak hlásí správa Chmelnycké oblasti v západní části země. Oběti či škody na obytných domech nejsou hlášeny, uvedla.

Rusové v noci nejprve odpálili z oblasti Černého moře dvě protiradarové střely Ch-31P, které se však podařilo sestřelit, a pak následovaly nálety dronů ve dvou vlnách s dvouhodinovým rozestupem, popsalo jižní velitelství ukrajinských sil. K přímým zásahům podle něj nedošlo, dodala BBC.

Syrskyj: Situace na frontě je těžká

Syrskyj po nedělní návštěvě velitelství poblíž fronty řekl, že ruské jednotky pravidelně útočí na ukrajinská postavení, na mnoha úsecích fronty je situace složitá a vyžaduje ustavičnou kontrolu. Za nezbytné pokládá zlepšit ochranu vojsk před drony a nálety s použitím řízených leteckých bomb, jakož i posílení jednotlivých frontových úseků.

Ruské síly po dobytí východoukrajinského města Avdijivka útočí podle ukrajinského velení na několika frontových úsecích, v Doněcké oblasti na východě, u Kupjansku v Charkovské oblasti na severovýchodě a u vsi Rabotyne v Záporožské oblasti na jihovýchodě Ukrajiny, připomněl server BBC News.

Nedostatek munice a pozdní dodávky

Ukrajinští vojáci si stěžují především na nedostatek dělostřelecké munice a munice do protileteckých zbraní, zatímco balík americké vojenské pomoci blokují v Kongresu republikáni. Ukrajinské zbrojovky během loňského roku zvýšily svou výrobu na trojnásobek a letos se chystají výrazně zvýšit výrobu munice, uvedl v televizi ministr pro strategický průmysl Oleksandr Kamyšin. V obranném sektoru nyní působí na pět set firem, stovka státních a čtyři sta soukromých, dodal podle agentury Reuters.

„V současnosti závazek není synonymem pro dodání. Polovina slíbeného není dodána včas,“ postěžoval si ministr Umerov podle agentury AFP na fóru věnovaném druhému výročí plnohodnotné ruské invaze a varoval, že tato zpoždění vedou ke ztrátám lidí a mohou hrozit i ztrátou území. Boje se vedou na linii dlouhé dvanáct set kilometrů, konflikt je největší v Evropě od druhé světové války, upozornil ministr. Vzdálenost od konstrukční kanceláře zbrojovky až po nasazení zbraně na bojiště je podle Umerova „nejkratší na světě“.