U bariéry z bójí na hranicích s Texasem se našel mrtvý člověk, uvedla mexická vláda

Mexická vláda informovala, že u nové bariéry z velkých bójí, kterou do hraniční řeky Rio Grande nechal nedávno nainstalovat guvernér Texasu Greg Abbott, bylo poprvé nalezeno tělo mrtvého člověka. Ve čtvrtek o tom napsala agentura AP s odvoláním na mexické ministerstvo zahraničí. Úřady se snaží dostat tělo z řeky. Odkud tento člověk pocházel, není zatím známé.

Agentura AP připomněla, že před rozmístěním nové plovoucí bariéry na texasko-mexické hranici mnozí varovali, protože je vytvořena tak, aby pro migranty bylo těžší ji přelézt nebo podplavat. Mexiko se proti ní ohradilo také kvůli tomu, že údajně porušuje dohody ohledně využívání řeky i mexickou suverenitu.

Nová bariéra v délce asi tři sta metrů je v Rio Grande mezi texaským městem Eagle Pass a mexickým Piedras Negras od začátku minulého měsíce. Administrativa amerického demokratického prezidenta Joea Bidena kvůli ní texaského republikánského guvernéra Abbotta zažalovala. Argumentuje humanitárními a environmentálními důsledky.

Texaské úřady také nechaly na americké straně hranice postavit plot z žiletkového drátu a zatýkají migranty kvůli neoprávněnému vstupu na území USA.