Třetí Pellegrini se směje, jeho Hlas rozhodne o slovenské vládě

Horizont ČT24: Žádaný Pellegrini (zdroj: ČT24)

Povolební jednání na Slovensku pokračují. Činí se předseda vítězného Smeru Robert Fico, ale i druhý v pořadí Michal Šimečka z Progresívného Slovenska. Dvě nejsilnější strany usilují o stejného spojence, stranu Hlas – sociálná demokracia. Z bronzového Petera Pellegriniho se tak stává klíčový hráč koaličních rozhovorů.

Ficův Smer–SD nakonec s náskokem porazil Šimečkovo Progresívne Slovensko. Zatímco dvě nejsilnější strany se praly, po volbách se směje ta třetí. Pellegriniho Hlas skončil v závěsu favoritů a od obou může čekat štědré nabídky.

„My si uvědomujeme svou pozici strany, bez které nemůže vzniknout žádná nová koalice, ať už jednoho, nebo druhého typu. A proto budeme zodpovědně přistupovat k těmto jednáním,“ avizoval Pellegrini.

Jeho Hlas veřejně nadále mluví o možnosti vládnutí s oběma silnějšími stranami a využívá toho, že jakákoliv budoucí vláda se bez něj neobejde. Ficův Smer by Hlasu mohl nabídnout klíčová ministerstva vnitra nebo práce a sociálních věcí, samotný Pellegrini by mohl usednout do křesla šéfa jednokomorového parlamentu. Ke spolupráci se Smerem se kloní vícero důležitých členů vedení Hlasu.

„Nebudu nějakou ‚podržtaškou' ani výtahem k moci. Buď to bude i podle našich představ, nebo taková vláda nevznikne a za čtrnáct dní se začne jednat s jiným,“ prohlásil Pellegrini.

Premiér, či prezident

V pozadí čeká druhý v pořadí – Progresívne Slovensko. Podle spekulací by dokonce mohl Šimečka nabídnout Hlasu přímo premiérský post, šéf liberálů ale takovou variantu nepotvrdil. „My si dopředu neklademe žádné podmínky nebo červené čáry, zároveň ale je dobrou politickou praxí, že předsedu vlády nominuje nejsilnější koaliční strana,“ konstatoval Šimečka.

Pellegrini býval blízkým spojencem Fica. Po vraždě investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové právě on převzal premiérský post. Po neúspěšných volbách Smer opustil. A nyní mu může pomoci k návratu k moci.

„Povím to jednoduše, jsou tu jen dvě varianty. A to je varianta Smer, Hlas, SNS, nebo varianta Hlas, PS, SaS a KDH. Jiné varianty se vůbec nerýsují,“ nechal se slyšet předseda Smeru Robert Fico.

Ústupkem Smeru může být nakonec i podpora Pellegriniho jako kandidáta na prezidenta, kterého budou Slováci vybírat už příští rok. Šéf Hlasu si může vybírat a klást podmínky. Podle komentátorů je svým způsobem vítězem voleb, i když skončil až na třetím místě.