Tornádo v Texasu zasáhlo park pro karavany. Hasiči hlásí mrtvé

Nejméně tři mrtvé a desítky raněných si vyžádalo tornádo, které se ve čtvrtek odpoledne místního času prohnalo městem Perryton v americkém státu Texas, oznámila v pátek agentura AP s odvoláním na náčelníka místních hasičů Paula Dutchera.

Dříve Dutcher řekl televizi ABC 7, že jeden člověk přišel o život v místě vyhrazeném pro obytné vozy, když tento park utrpěl „přímý zásah“. Tornádo podle něj zničilo či poškodilo nejméně třicet karavanů. Ještě večer hasiči vyprošťovali lidi z trosek.

Tornádo se pohybovalo v parku mobilních příbytků, drtilo přívěsy a vyvracelo stromy, vylíčil stanici Fox Weather Brian Emfinger, který patří k „lovcům bouřek“.

„Viděl jsem, jak tornádo způsobilo docela vážné škody v průmyslové zóně. A kousek na západ odtud je to jeden zničený mobilhome za druhým. Jsou tam velké škody,“ vylíčil.

Tornádo způsobilo výpadky elektřiny

V Texasu a Oklahomě se téměř 50 tisíc zákazníků ocitlo bez elektřiny. Nemocnice Ochiltree v Perrytonu na sociální síti doporučila, aby zranění, kteří jsou schopni chůze, si došli do nemocnice, a všechny ostatní mají přivézt na pohotovost. „Ošetření vyhledala nejméně stovka lidí,“ řekl Chris Samples z místní rozhlasové stanice KXDJ-FM . „Celé město je bez proudu,“ dodal.

Meteorologové předpovídají, že další kolo bouří bude procházet přes Oklahomu a část Texasu, riziko tornád hrozí Oklahoma City.