Soud s Trumpem začne příští rok v březnu

Soud v New Yorku stanovil na 25. března 2024 začátek procesu s bývalým americkým prezidentem Donaldem Trumpem v kauze, která se týká plateb pro jeho údajné milenky a další osobu před prezidentskými volbami v roce 2016. Informovaly o tom americké agentury. V příštím roce přitom USA čekají také volby hlavy státu, v nichž Trump hodlá opět kandidovat.

Trump čelí obžalobě, že falšoval obchodní záznamy, konkrétně transakce spojené s penězi vyplacenými třem osobám těsně před volbami v roce 2016. Trump všechny body obvinění popírá.

Se 34 body obžaloby byl Trump obeznámen u soudu začátkem dubna. Podle obvinění se Trump pokusil vyplacením peněz umlčet dvě ženy, které tvrdí, že s ním v minulosti měly nemanželský poměr.

Pornoherečka Stormy Daniels a modelka Karen McDougalová dle obvinění dostaly od Trumpových spojenců těsně před prezidentskými volbami celkem 280 tisíc dolarů (zhruba šest milionů korun). Podle dubnového oznámení prokuratury se obvinění týkají i třetího takového případu, který zahrnuje někdejšího vrátného z mrakodrapu Trump Tower. Trump přitom čelí podezření, že platby sám financoval, načež transakce zamaskoval jako „právní výdaje“.

Soudce newyorského soudu kromě stanovení data začátku procesu také přezkoumal příkaz ohledně zákazu veřejně šířit důkazní materiál poskytnutý prokurátory. Trump sice smí o případu veřejně hovořit, nesmí ale použít důkazy k zastrašování svědků nebo jiných osob zapojených do případu, uvedl k příkazu soudce. Trump nebyl v soudní síni osobně přítomen, připojil se ale přes videokonferenci. Je prvním bývalým prezidentem USA stíhaným v trestní kauze.