Sojuz s trojicí kosmonautů z ISS se vrátil na Zemi

Almaty – Z dlouhodobého pobytu na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) se dnes na palubě kosmické lodi vrátila zpět na Zemi trojici kosmonautů z USA, Japonska a Ruska. Sunita Williamsová, Akihiko Hošide a Jurij Malenčenko přistáli s drobnou odchylkou proti plánu na území středního Kazachstánu, sdělila televize Rossija 24.

Trojice kosmonautů přistála v modulu v kazašské stepi severovýchodně od města Arkalyk ve 2:56 SEČ po 125 dnech ve vesmíru. K místu přistání, které se odchýlilo asi 35 kilometrů od plánované lokace, se vypravily průzkumné vrtulníky. Odchýlení bylo způsobeno malým zpožděním proti plánované době přistání určené na 2:54 SEČ, uvedla agentura AP.   

„Posádka byla po přistání velice čilá, všichni měli výbornou náladu, jejich zdravotní stav je uspokojivý,“ řekl agentuře ITAR-TASS Grigorij Melechov, vedoucí týmu, který na modul čekal ve stepi. Úsměvy členů posádky jsou vidět i na videu pořízeném po výstupu z kosmické lodi.

Sunita Williamsová byla teprve druhou ženou v historii, která velela posádce kosmonautů, zároveň je i rekordmankou mezi ženami v délce pobytu ve vesmíru. Ve vesmíru prováděla experimenty navržené studenty nejen vysokých, ale i středních škol.

Jurij Malenčenko je nejzkušenějším z kosmonautů, kteří se dnes vrátili z vesmírné stanice ISS, ve vesmíru byl už pětkrát. Pozornost na sebe upoutal v roce 2003, kdy si v době kosmického letu na dálku vzal svou druhou ženu.

Akihiko Hošide je japonský kosmonaut, který byl na vesmírné stanici ISS podruhé. Během posledního pobytu provedl experiment, při kterém pěstoval japonské rybičky, které byly vůbec prvními zvířaty, která se rozmnožila v kosmu.

Přistání posádky z ISS
Zdroj: ČT24

Před rozedněním bylo v kazašské pustině asi minus 11 stupňů Celsia a vál studený vítr. Přistání za tmy bylo teprve čtvrté za dvanáctiletou historii letů Sojuzu mezi Zemí a ISS, uvedl server space.com.

K ISS 25. října dorazila loď Sojuz TMA-06M s ruskými kosmonauty Olegem Novickým a Jevgenijem Tarelkinem a s Američanem Kevinem Fordem, aby vystřídali kosmonauty, kteří se dnes vrátili. Nová osádka na orbitálním komplexu stráví Vánoce a zpět na Zemi se má vrátit v dubnu příštího roku. Příští měsíc se k nim připojí další trojice.

Rozhovor s Pavlem Toularem (zdroj: ČT24)