Sněmovna reprezentantů se vyslovila proti Trumpově stavu nouze. Jde o stavbu zdi na hranici s Mexikem

Sněmovna reprezentantů proti stavu nouze (zdroj: ČT24)

Americká Sněmovna reprezentantů v úterý schválila rezoluci blokující vyhlášení stavu nouze na jižní hranici s Mexikem, o němž před dvěma týdny dekretem rozhodl americký prezident Donald Trump. Hlasovalo pro ni 245 zákonodárců, 182 bylo proti. Prezident už dříve oznámil, že hodlá tuto rezoluci vetovat, pokud projde oběma komorami Kongresu. V Senátu, který bude o záležitosti hlasovat, mají na rozdíl od dolní komory většinu republikáni.

Trump podepsal dekret o vyhlášení stavu nouze 15. února ve snaze obejít Kongres, jehož Sněmovna reprezentantů ovládaná demokraty mu odepřela financování hraniční bariéry. Svým hlasováním v úterý večer sněmovna odmítla Trumpův záměr použít na její výstavbu peníze, které Kongres předtím vyčlenil na jiné účely.

Pro zablokování stavu nouze hlasovalo ve sněmovně kromě demokratů i třináct republikánských poslanců. Podle agentury Reuters by mohla rezoluce projít také v Senátu, protože také tam jsou někteří republikáni znepokojeni prezidentovými kroky. Republikáni mají ve stočlenné horní komoře 53 mandátů, takže k zablokování prezidentova dekretu stačí čtyři republikánští „rebelové“. Podle agentury AP se takoví senátoři už přihlásili.

Trump opakovaně prohlašuje, že snahu o zablokování svého opatření bude vetovat, což by v prezidentské funkci udělal poprvé. K přehlasování jeho veta by pak byla nutná dvoutřetinová většina v obou komorách Kongresu a její dosažení je považováno za téměř vyloučené. Demokraté ale doufají, že série hlasování v Kongresu prokáže rozkol v republikánských řadách.

Z jiných rozpočtů chce Trump získat přes 6,5 miliardy dolarů

Nouzový stav šéf Bílého domu vyhlásil ve snaze získat peníze na bariéru na americko-mexické hranici, jejíž postavení patřilo k hlavním slibům jeho předvolební kampaně. Učinil tak poté, co Kongres nevyšel vstříc jeho požadavku, aby mu letos na hraniční zeď schválil 5,7 miliardy dolarů.

Bílý dům počítá s možností odčerpat přes 6,5 miliardy dolarů z rozpočtů Pentagonu a ministerstva financí. S částkou 1,4 miliardy dolarů, kterou mu na posílení ochrany hranic poskytl Kongres, by prezident dostal celkem zhruba osm miliard dolarů (181 miliard korun).