Sevastopolem otřásly výbuchy, vzplála zřejmě ruská výsadková loď a ponorka

Události: Útok na přístav Sevastopol na okupovaném Krymu (zdroj: ČT24)

Sevastopolem na Ruskem obsazeném poloostrově Krym otřáslo během noci několik mohutných výbuchů, informovala agentura Unian. Tamní okupační činitel Michail Razvožajev uvedl, že Ukrajinci ve městě zasáhli loděnici, kde vypukl požár a nejméně 24 lidí utrpělo zranění. Ukrajinská rozvědka prohlásila, že došlo k zásahu ruské ponorky a výsadkové lodě. Rusové podle Unianu uzavřeli Krymský most, který spojuje poloostrov s Ruskem.

„Ozbrojené síly Ukrajiny v noci zaútočily na dok Ordžonikidze v Sevastopolu deseti střelami s plochou dráhou letu a třemi dálkově řízenými námořními drony na lodě Černomořské flotily,“ citovala ruská média prohlášení moskevského ministerstva obrany. Ruská hlídková plavidla podle něj zničila všechny tři drony, zatímco ruská protiletecká obrana sestřelila sedm z deseti střel. Zbývající střely poškodily dvě plavidla, která byla v docích kvůli opravám.

Ukrajina zasáhla při akci výsadkovou loď a ponorku, napsal server RBK-Ukrajina s odkazem na zdroje z ukrajinské vojenské rozvědky GUR. „V sevastopolských opravných docích Ordžonikidze jsou škody, zejména na vybavení,“ uvedli nejmenovaní činitelé rozvědky.

Místní podle agentury na sociálních sítích během noci upozornili na nejméně sedm výbuchů a záblesků na obloze. Na internetu se také šířily mnohé snímky a videozáznamy zachycující jasné záblesky, plameny a mohutné sloupy dýmu nad městem.

Experti ze snímků poškození výsadkové lodi Minsk třídy Ropucha usuzují, že plavidlo se nevyplatí opravit, je zničené, napsal list Ukrajinska pravda s odvoláním na specializovaný nizozemský server Oryx, který na základě fotografií a záběrů vede statistiky zničené výzbroje. Na lodi shořely všechny nástavby nad palubou. Dlouhodobě vyřazena ze služby či rovněž zničena je i ponorka Rostov na Donu třídy Kilo, která se nacházela v suchém doku spolu s Minskem, tvrdí Ukrajinska pravda. Úspěšný útok přičetla leteckým řízeným střelám Storm Shadow; velitel ukrajinského letectva už blahopřál pilotům.

Spekulace o dalším potopení

Ukrajinské námořnictvo mezitím na Telegramu uvedlo, že potopilo ruský kutr Tuněc v severozápadní části Černého moře. Rusko se k této zprávě dosud nevyjádřilo, upozornila stanice BBC.

Gubernátor města Michail Razvožajev nejprve na komunikační platformě Telegram napsal, že na útoky „nepřátel“ na Sevastopol zareagovala protivzdušná obrana, a vyzval obyvatele k zachování klidu. V dalším příspěvku ale přiznal, že v loděnici Sevmorzavod vypukl požár a že zranění tam utrpělo nejméně 24 lidí. Čtyři z nich jsou podle něj ve středně těžkém stavu.

„Civilním objektům ve městě žádné nebezpečí nehrozí,“ napsal také Razvožajev. 

Zahraniční zpravodaj ČT na Ukrajině David Miřejovský upřesnil, že podle informací z ruských zdrojů zasáhly rakety suché doky v Sevastopolu a zničily dvě lodě z Černomořské flotily. Podle těchto zpráv jsou lidé v důsledku útoku zraněni jen lehce.

Podle ruského ministerstva obrany hlídková plavidla zničila tři drony, zatímco protiletecká obrana sestřelila sedm z deseti raket – zbývající střely pak poškodily dvě plavidla, která byla v docích kvůli opravám.

David Miřejovský hovořil o situaci na Ukrajině (zdroj: ČT24)