Sesuv půdy v Číně zavalil desítky lidí

Sesuv půdy na jihozápadě Číny zasypal v pondělí ráno 47 lidí. S odvoláním na čínskou státní televizi CCTV o tom informovala agentura AFP, podle níž bylo dosud nalezeno osm mrtvých a dva zranění, ostatní zavalené osoby jsou zatím pohřešovány. Jestli bude ještě možné někoho zachránit, není jasné. Teploty v oblasti se pohybují těsně pod nulou.

Neštěstí se ze zatím neupřesněných příčin odehrálo v 5:51 místního času (v neděli ve 22:51 SEČ) ve vesnici Liang-šuej v provincii Jün-nan, která leží u hranic s Barmou. CCTV uvedla, že sesuv postihl lidi z osmnácti domácností.

„Hora se zhroutila a desítky lidí byly zasypány,“ popsal neštěstí svědek jménem Ku. Čtyři z jeho příbuzných zůstali pod troskami. „V okamžiku neštěstí spali doma,“ dodal.

Do pátrací akce po zavalených je nasazeno přes dvě stě záchranářů, deset bagrů a 33 hasičských vozů. Podle čínské státní televize byly více než dvě stovky obyvatel evakuovány. BBC s odkazem na oficiální noviny Komunistické strany Číny People's Daily uvádí, že šlo o více než pět stovek lidí.

Podle britské veřejnoprávní televize jsou sesuvy půdy v regionu běžné. V lednu 2013 ve stejné provincii zemřelo po sesuvu půdy nejméně třináct lidí. Agentura AFP připomněla, že Jün-nan patří k nejchudším regionům Číny, k neštěstím tam dochází zejména po silných deštích.