Sanitka v Řecku k mrtvé Češce dorazila dle záchranářů rychleji, než psal tisk

Česká turistka, která v úterý zkolabovala a zemřela na pláži na řeckém ostrově Thasos, nečekala na příjezd sanitky tak dlouho, jak psal tisk. Ve středu to uvedla záchranná služba, píše server stanice CNN Greece. Sanitka k ženě dojela po 32 minutách od zavolání, a nikoliv po 51 minutách, jak informovala média v úterý. Případ vyvolal v Řecku polemiku a odbory i levicová strana Syriza kritizovaly, že na ostrově, který je v létě populární turistickou destinací, slouží jen jedna sanitka.

Podle prohlášení záchranné služby sanitka přijela na pláž, kde se nacházela česká turistka, 32 minut po zavolání pomoci v úterý v 10:45 středoevropského času. Pláž leží zhruba 35 kilometrů od hlavního zdravotního střediska na ostrově. Sanitka v době, kdy záchranná služba dostala žádost o pomoc, převážela jiný naléhavý případ do nemocnice.

Řecký tisk na základě svědectví z míst v úterý informoval, že sanitka přijela k turistce, kterou se snažili oživit další lidé, 51 minut od zavolání. Podle středečního prohlášení záchranné služby byl na místě i soukromý lékař, který se rovněž zapojil do snahy ženu oživit, následně však konstatoval její úmrtí.

Případ vyvolal v řeckých médiích pozdvižení. Odbory upozornily, že na Thasosu jsou k dispozici čtyři sanitky. Kvůli nedostatku personálu je však v provozu jen jedna. Podle opoziční strany Syriza je to výsledek zdravotnické politiky konzervativního kabinetu premiéra Kyriakose Mitsotakise.

Záchranná služba ve středu také uvedla, že vláda již odsouhlasila, že v příštích dnech doplní stavy záchranářů na ostrově vojenský personál.