Ruští vojáci se podle Le Monde zásobovali z francouzských řetězců

Události: Francouzský řetězec se vyhýbá ruským sankcím (zdroj: ČT24)

Francouzské obchodní řetězce Auchan a Leroy Merlin vlastněné rodinou Mulliezových se ocitly pod palbou kritiky. Podle deníku Le Monde a dvou investigativních skupin se zboží z jejich ruských poboček dostávalo přes humanitární sbírky ruským vojákům na frontu. Porušení sankcí proti Moskvě vedení společnosti odmítá.

Podrobnosti kolem dodávek zboží ruské armádě ze strany obchodních řetězců Auchan a Leroy Merlin zjistili ve spolupráci s investigativními skupinami Billingcat a The Insider novináři z deníku Le Monde.

Na záběrech z ruských sociálních sítí, které měli k dispozici, bylo patrné, že se produkty z francouzských řetězců dostávají přímo k ruským vojákům. Podle novinářské skupiny spolu o vybavení pro ruská vojska komunikovali i zaměstnanci v rámci samotného řetězce, čemuž by nasvědčovala i výpověď bývalého zaměstnance společnosti Auchan.

„Zeptal jsem se, kam je tato humanitární pomoc určená. Dostalo se mi odpovědi, že je pro zvláštní vojenskou operaci,“ říká Alexej R., bývalý zaměstnanec Auchanu v Petrohradě. Firma ale pochybení i samotné dodávky popírá. „Prověřujeme uvedené informace, ale dosud jsme nezjistili nic, co by tato obvinění potvrzovalo,“ uvedlo vedení společnosti Auchan.

„Z komunikace je patrné, že se do ní zapojili vysocí představitelé společnosti. Takže je pro nás obtížné uvěřit tomu, že nikdo v Auchanu o těchto praktikách nevěděl,“ oponuje Lucas Minisini, reportér deníku Le Monde.

Praktiky společnosti odsoudila i část francouzských politiků, včetně bývalého prezidenta

Na frontu se dostaly plynové bomby, sekyrky či hřebíky, tedy materiál, který je možné použít i pro vojenské účely. Auchan má v Rusku 230 obchodů, které předloni tvořily dvanáct procent celkového obratu společnosti. Podle novinářů se organizaci humanitárních sbírek, které mají i jiný účel, mohou jen těžko vyhnout.

„Podle ruských zákonů musí všechny společnosti, které působí na ruském území, respektovat vše, co vyplývá z mobilizačního plánu,“ dodává Asia Ballufierová, vedoucí investigativní redakce deníku Le Monde.

Praktiky společnosti i to, že zůstala na ruském trhu, odsoudila ve Francii řada politiků, včetně bývalého prezidenta Hollanda. Vláda žádá od Auchanu vysvětlení. „Je pravděpodobné, že Auchan není v tomto směru jediný,“ tvrdí Ballufierová. Navzdory těmto zjištěním majitel Auchanu zatím neplánuje ukončení provozu svých obchodů v Rusku. Naopak tam jiná jeho společnost Leroy Merlin staví další supermarket.