Ruští hackeři plánují kyberútok během voleb v Německu, tvrdí šéf zpravodajské služby

Německu podle šéfa zpravodajské služby hrozí kyberútok (zdroj: ČT24)

Šéf německé zpravodajské služby Bruno Kahl uvedl, že Německo je jedním z hlavních cílů ruských hackerů. Ti mají podle něj vyvolat politickou nejistotu na Západě. Příští rok na podzim čekají Němce parlamentní volby a právě na ně by měly kybernetické útoky mířit. Nejpravděpodobnější budou podle zpravodajců v závěru předvolební kampaně v červenci.

„Evropa je hlavním cílem těchto pokusů o narušení systému, zejména pak Německo,“ uvedl šéf německé zpravodajské služby Bruno Kahl.

O kybernetické hrozbě mluvila i německá kancléřka Angela Merkelová. „Tyto kybernetické útoky nebo hybridní konflikty, jak je zná ruská doktrína, jsou dnes součástí každodenního života a my se musíme naučit jim čelit,“ uvedla pro BBC.

Odborník na kyberbezpečnost: Útočí všichni, kdo to umí

Dokázat, odkud hackeři pocházejí, je ovšem velmi obtížné. „Pátrání často skončí na serverech, které jsou anonymizované,“ uvedl odborník na kybernetickou bezpečnost Aleš Špidla.

Moskva taky podle Kahla věděla o útocích hackerů před prezidentskými volbami ve Spojených státech, přinejmenším je podle něj přehlížela.

Rusko všechna obvinění odmítá a říká, že samo čelí nevídané kybernetické hrozbě. „Tady zuří kybernetická válka už několik let. Jestliže má někdo k dispozici technologie, tým odborníků, kteří útočit dokážou, tak to prostě dělají. Dělají to všichni, kdo jsou toho schopni,“ podotkl Špidla.