Rusové zasáhli centrum Charkova. Zabili desetiletého chlapce a jeho babičku

Při ruském raketovém útoku na centrum Charkova v pátek ráno zemřel desetiletý chlapec a jeho babička. Informoval o tom předseda oblastní správy Oleh Syněhubov. Zranění podle něj utrpěly další téměř tři desítky lidí včetně sourozence a rodičů zabitého chlapce. Rusové na Charkov, druhé největší ukrajinské město, zaútočili ani ne den poté, co si jiný jejich útok na smuteční shromáždění ve vesnici Hroza taktéž v Charkovské oblasti vyžádal přes padesát obětí.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (říjen 2023)

  • 23:45

    On-line přenos pro tuto chvíli končí. Pokračovat bude ve středu 1. listopadu. Děkujeme za pozornost. 

  • 23:38

    Ruská a ukrajinská média s odvoláním na záběry na sociálních sítích uvedla, že při ostřelování okupovaného Doněcka ukrajinskou armádou vypukl silný požár – vzplály cisterny s pohonnými hmotami. Například Ruskem dosazený šéf okupované části Doněcké oblasti Denis Pušilin tvrdí, že ostřelování si vyžádalo dva mrtvé, včetně jednoho záchranáře, a zranění utrpělo 12 civilistů, uvedla stanice BBC na svém ruskojazyčném webu. BBC však také podotkla, že ve válečných podmínkách nemůže potvrdit správnost tvrzení znepřátelených stran.

  • 23:28

    Ukrajinský generální štáb ve večerní aktualizaci uvedl, že během úterý ukrajinské síly odrazily více než 45 útoků ruské armády. Operační situace na východě a jihu Ukrajiny podle něj zůstává složitá.

Na Charkov podnikli Rusové dva údery okolo páteční sedmé hodiny ráno. Podle policie i Syněhubova použili balistické rakety Iskander.

Pod troskami zřícené budovy záchranáři objevili tělo dítěte. Syněhubov posléze potvrdil, že jde o chlapce ve věku deset let. Později dodal, že při útoku zahynula také osmašedesátiletá babička zabitého chlapce. Zranění utrpělo dalších 28 lidí včetně jedenáctiměsíčního bratra zavražděného. Rodině vyjádřil upřímnou soustrast prezident Volodymyr Zelenskyj.

Na místě dál pokračuje rozebírání sutin. Agentura AP uvedla, že její novináři na místě byli svědky vyproštění mrtvého chlapce v pyžamu s motivem Spidermana. Jeho otec Oleh Byčko agentuře Reuters popsal, že mladšího syna i manželku se mu podařilo zpod trosek vytáhnout. Útok podle Reuters poničil větší část domu, kde rodina žila.

„Došlo k silné tlakové vlně, mohutné explozi. Vyrazilo to okna a dveře v bytě,“ popsal AP Jevhen Ševčenko, který žije ve vedlejším devítipatrovém domě a v době útoku, který se odehrál okolo sedmé hodiny ranní místního času (6:00 SELČ), byl ještě v posteli.

Další útoky

Rusové zasáhli rovněž obytný dům ve městě Vovčansk v Charkovské oblasti, uvedla oblastní správa. Zranění utrpěli tři lidé – šestasedmdesátiletý muž, pětasedmdesátiletá žena a pětadvacetiletá invalidní žena.

Rusko v pátek útočilo ve stejném regionu i na Kupjansk, který se nachází východně od Charkova blízko frontové linie. Tamní úder se podle předběžných informací obešel bez zranění.

Rusko kromě toho udeřilo na přístavní infrastrukturu u přístavu Izmajil v Oděské oblasti. Předseda správy Oděské oblasti Oleh Kiper podle telegramového kanálu RBK Ukrajina informoval, že po výbuchu v izmajilském okresu začalo hořet devět nákladních aut. Hasiči požár uhasili. Oběti nejsou hlášeny.

Třídenní smutek kvůli útoku v Hroze

Charkovská oblast byla už ve čtvrtek dějištěm jednoho z nejhorších ruských útoků za poslední dobu. Rusové zasáhli ve vesnici Hroza obchod a kavárnu, kde se konalo smuteční shromáždění. Podle pátečních údajů stoupl počet mrtvých na 52.

V Charkovské oblasti je to podle úřadů nejsmrtelnější útok od začátku plnohodnotné ruské pozemní invaze na Ukrajinu před více než devatenácti měsíci. V regionu vyhlásili od pátku třídenní smutek.