Ruské útoky zabíjely v Záporožské a Charkovské oblasti, Oděsa hlásí raněné

Rusové v noci na pondělí ostřelovali obytné domy v Záporožské oblasti, dva lidi při tom zabili. Dalšího člověka zabili v Charkovské oblasti, kde je také několik zraněných. Útočili i na přístavní město Oděsa, které hlásí tři zraněné. Letecké poplachy v noci zněly také v Kyjevě či v severních oblastech Ukrajiny.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (srpen 2023)

  • 23:59

    On-line přenos pro tuto chvíli končí. Pokračovat bude v pátek 1. září ráno. Děkujeme za pozornost.

  • 23:59

    Na obloze nad západoruským městem Pskov se objevil neidentifikovaný objekt, oznámil gubernátor Pskovské oblasti Michail Vedernikov. Zveřejnil také video, které údajně zachycuje "neutralizaci" objektu. Vedernikov tvrdí, že incident se obešel bez následků na zemi. Pskov se stal v noci na středu terčem dronového útoku, při němž bylo zničeno či poškozeno několik transportních letounů ruské armády. 

  • 23:39

    Ruskem dosazené úřady zahájily pseudohlasování v okupovaných ukrajinských regionech. Informovala o tom agentura Reuters. Má jít o součást regionálních "voleb", které se v Rusku uskuteční 10. září. Kremlem dosazené úřady v Doněcké a Záporožské oblasti uspořádaly "hlasování" už ode dneška, v Chersonské a Luhanské oblasti má začít v sobotu. Ruskem organizované "volby" na okupovaných ukrajinských územích jsou nelegální, jsou v rozporu s ukrajinským i mezinárodním právem.

Rusové v Záporožském okrese vypálili rakety na obec Stepne, kde zabili sedmasedmdesátiletého muže a sedmdesátiletou ženu. Čtyřiašedesátiletý muž skončil v nemocnici. Okupanti zcela zničili dvě obytné budovy, další dva domy poškodili. Informovala o tom Státní služba pro mimořádné situace a předseda oblastní správy Jurij Malaško. 

Rusové v pondělí ostřelovali obec Kozača Lopaň v Charkovské oblasti, jednoho člověka zabili a další čtyři zranili, informovaly místní úřady. Zraněné po ruském ostřelování hlásí také další místa v Charkovské oblasti. V Izjumu utrpěla během nočního útoku zranění dvaačtyřicetiletá žena, v obci Buhajivka byl hospitalizován čtrnáctiletý chlapec a dvaašedesátiletá žena a v obci Podoly utrpěli zranění dva lidé.

V Oděse hořel supermarket

Výbuchy se ozvaly i v Oděse, kde byly aktivovány síly protivzdušné obrany. Podle ukrajinského letectva Rusko na Oděsu vyslalo drony Šáhed a rakety. Třem zraněným byla poskytnuta lékařská pomoc, informoval předseda správy Oděské oblasti Oleh Kiper. Podle něj útoky rovněž způsobily několik požárů ve městě. Na některých budovách výbuch rozbil okna.

Kiper později uvedl, že protivzdušná obrana sestřelila všech patnáct dronů Šáhed a osm raket Kalibr, které směřovaly na cíle v Oděské oblasti. Trosky sestřelených raket podle něj v centru Oděsy poškodily ubytovnu, obytný dům, supermarket a několik zaparkovaných aut. Tři zranění jsou zaměstnanci supermarketu, dodal.

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že jeho armáda v noci na pondělí útočila na to, co označilo za místa výroby a skladování námořních dronů ukrajinských ozbrojených sil. Oblast nespecifikovalo, nicméně podle BBC podobnou formulaci Moskva dříve použila při informování o útocích na Oděskou oblast, které zintenzivnily poté, co Rusko odstoupilo od obilných dohod. Řada ruských úderů podle ukrajinských úřadů cílila na tamní obilná zařízení.

Ostřelována byla opět i Sumská oblast na severovýchodě Ukrajiny, jenom v neděli tam bylo zaznamenáno 21 útoků z děl a granátometů, uvedla oblastní vojenská správa. Dohromady bylo slyšet 144 explozí a poničeny byly nejméně dvě obytné budovy, uvedla správa. Informace nelze bezprostředně nezávisle ověřit.

Poplachy ve velké části Ukrajiny

Podle agentury Ukrinform byla v noci na pondělí kvůli hrozbě použití řízených střel vyhlášena letecká pohotovost ve východní, jižní a centrální části Ukrajiny. Jižní velení ukrajinské armády informovalo o pravděpodobném odpalování střel Kalibr s plochou dráhou letu z Černého moře.

Rusko ani během víkendu nepřestalo útočit na neokupované části Ukrajiny ze vzduchu –⁠ s pomocí raket, řízených střel i dronů. Při nedělním ostřelování dvou vesnic v Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny bylo zabito sedm civilistů, včetně dvou dětí.