Řidič, který způsobil v Bratislavě tragickou nehodu, bude nakonec stíhán vazebně

Krajský soud v Bratislavě poslal do vazby řidiče, který začátkem října v opilosti ve vysoké rychlosti srazil několik lidí na autobusové zastávce v centru slovenské metropole. Tragédii nepřežilo pět lidí. Soud první instance odmítl muže stíhat vazebně, prokurátor proti jeho rozhodnutí podal stížnost. Obviněnému hrozí doživotí.

Tragédii v centru Bratislavy nepřežilo pět lidí. Podle listu Pravda shledal odvolací soud důvodnost obavy, že by obviněný mohl na svobodě pokračovat v trestné činnosti. Naopak hrozbu útěku obviněného ve snaze vyhnout se trestnímu stíhání nebo trestu soud neuznal.

„Soudní senát považuje za reálnou obavu, že bude obviněný pokračovat v trestné činnosti vzhledem k jeho chování v den, kdy se skutek stal a v návaznosti na jeho přestupkovou minulost,“ řekl mluvčí bratislavského soudu Pavol Adamčiak pro server Aktuality.sk. 

Na zastávce se v době nehody nacházelo zhruba čtyřicet osob. Na místě zemřeli čtyři lidé a pátá osoba následně podlehla zraněním v nemocnici. Šlo převážně o studenty bratislavských univerzit. 

Obviněný Dušan Dědeček byl na svobodě na základě rozhodnutí soudu první instance, který nevyhověl návrhu prokurátora na vazební stíhání. Při příchodu do budovy krajského soudu, který rozhodnutí změnil, vyjádřil nad tragickou nehodou lítost. 

Na místě řidič nadýchal 1,69 promile alkoholu. Policie poté muže v případu obvinila z obecného ohrožení. V návaznosti na to se Dědeček vzdal funkce generálního sekretáře Deaflympijského výboru Slovenska, který se věnuje sportovním aktivitám sluchově postižených.