Reakce na útok v tuniské metropoli. Protesty občanů i státníků

Tunis - Dnešní útok ozbrojenců na muzeum Bárdá v hlavním městě Tuniska, při kterém zahynulo 22 lidí včetně dvaceti zahraničních turistů, ostře odsoudily špičky světové politiky. Předseda Evropské rady Donald Tusk zdůraznil, že „EU a Tunisko se nenechají terorismem zastrašit“. Solidaritu tuniskému lidu vyjádřil francouzský prezident Francois Hollande. „Dojde-li kdykoliv a kdekoliv k takovému teroristickému činu, vždy soucítíme s jeho oběťmi,“ uvedl Hollande. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil.

Co se na místě přesně událo?

  • Dva útočníci v uniformách bezpečnostních složek přelezli plot a začali pálit na autobusy s turisty.
  • Na místě zůstalo osm mrtvých. Ostatní návštěvníci prchali dál do muzejních prostor. Teroristé je pronásledovali a až třicet z nich zajali.

  • V době tragédie bylo v muzeu zhruba 200 návštěvníků.
  • Zatímco na jedné straně postupovaly dovnitř zásahové jednotky, zadními východy utíkali lidé ven. Z muzea, ale i parlamentu, od kterého ostraha útok odrazila.
  • Když po dvou hodinách úřady oznámily konec operace a smrt dvou atentátníků, stoupl i počet obětí. Podle tvrzení českého zastupitelského úřadu by na seznamu mrtvých či zraněných neměl být nikdo z Čechů.

Podobná slova jako francouzská hlava státu volil i italský premiér Matteo Renzi, americký ministr zahraničí John Kerry či generální tajemník OSN Pan Ki-mun. „Spojené státy stojí v těchto těžkých chvílích po boku Tunisanů a podporují úsilí tuniské vlády zajistit bezpečný a demokratický vývoj země na cestě k její prosperitě,“ poznamenal Kerry.

Podle tuniského premiéra Sída se na přípravě teroristickém útoku podílelo až pět lidí. „Dva se zúčastnili operace a byli zabiti. Těmto dvěma pomáhali další dvě nebo tři osoby,“ uvedl. Útočníci podle premiéra chtěli útokem na turisty zasáhnout tuniské hospodářství. Teroristický čin je prý důsledkem úspěšného boje proti radikálům v Tunisku, kteří se dostávají do úzkých. Cizincům v turistických rezortech Síd dnes přislíbil zvláštní ochranu.

Uvnitř muzea Bárdá, kde dnes došlo ke zmiňované tragédii, se ve večerních hodinách uskutečnilo mimořádné zasedání tuniského parlamentu. Ve stejný čas se tisíce lidé v centru Tunisu sešly k protestnímu shromáždění, aby tak daly najevo svůj nesouhlas s útokem.

Výběr dalších útoků na zahraniční turisty ve světě za posledních dvacet let:
   
17. listopadu 1997 - Při útoku u vchodu do Chrámu královny Hatšepsut u Luxoru zahynulo 68 lidí, z toho 58 zahraničních turistů (36 Švýcarů, osm Japonců, pět Němců, čtyři Britové a další); 24 lidí bylo zraněno; zabito bylo i šest útočníků, dva policisté a dva civilisté; k útoku se přihlásilo militantní Islámské seskupení (Gamá Al-Islamíja).
 
12. října 2002 - Pumové útoky na noční klub na indonéském ostrově Bali připravily o život 202 osob, převážně zahraničních turistů z 23 zemí. Atentát provedlo komando regionální islamistické organizace Jemaah Islamiyah (JI), která je napojena na síť Al-Káida.
 
7. října 2004 - Při třech útocích v letoviscích na egyptském pobřeží Rudého moře přišlo o život 34 lidí, včetně 12 Izraelců, dvou Italek a Rusa, a na 170 osob bylo zraněno. Nejvíce obětí (31) zemřelo při útoku na hotel Hilton v Tabě.   

23. července 2005 - Při třech teroristických útocích v rušné rekreační oblasti v egyptském letovisku Šarm aš-Šajch na Sinajském poloostrově zahynulo 88 lidí, včetně jednoho Čecha (z cizinců bylo mezi oběťmi nejvíce Britů - 11), přes 150 osob bylo zraněno. K útokům se přihlásila jedna z odnoží Al-Káidy.
 
1. října 2005 - Sebevražední útočníci spáchali atentáty na restaurace na turisticky vyhledávaných plážích indonéského ostrova Bali - zahynulo nejméně 22 osob včetně turistů, asi 100 dalších bylo zraněno. Za útoky stála skupina Jemaah Islamiyah.
 
20. září 2008 - Při výbuchu v hotelu Marriott v pákistánském Islámábádu zahynulo nejméně 53 osob včetně českého velvyslance v Pákistánu Iva Žďárka; na 270 lidí bylo zraněno. Podle vlády za útokem stála radikální islámská skupina Laškare Džhangví, napojená na teroristickou síť Al-Káida.
 
18. července 2012 - Při atentátu na autobus s izraelskými turisty na letišti v bulharském černomořském letovisku Burgas zahynulo pět turistů, řidič a atentátník, dalších 32 lidí bylo zraněno. Bulharské úřady viní z účasti na atentátu libanonské radikální hnutí Hizballáh, to se ale k útoku nehlásí.
 
23. června 2013 - Skupina až 20 islamistických ozbrojenců v noci postřílela na úpatí deváté nejvyšší hory světa Nanga Parbat deset zahraničních turistů a pákistánského průvodce. Mezi zavražděnými byli dva horolezci ze Slovenska. K činu se přihlásilo radikální hnutí Taliban.
 
16. února 2014 - Při explozi v turistickém autobusu poblíž hranice mezi Egyptem a Izraelem zahynuli čtyři lidé - tři turisté z Jižní Koreje a egyptský řidič autobusu. K útoku se přihlásila egyptská islamistická skupina Ansar Bajt al-Makis.