Půlrok ve sklepě. Sedm srílanských studentů osvobodili v Charkovské oblasti

Dramatický příběh se šťastným koncem zveřejnila na Twitteru ukrajinská novinářka žijící ve Velké Británii Maria Romanenková. Sedm srílanských studentů medicíny bylo v březnu zajato a údajně mučeno ruskými vojáky v Charkovské oblasti. Po nedávném osvobození území byli zachráněni a dostává se jim řádné lékařské péče, což potvrdil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Studenti ve věku od 20 do 40 let (šest mužů a jedna žena) dorazili na Ukrajinu krátce před začátkem invaze a pronajali si dům v Kupjansku. Ve městě, které bylo brzy dobyto a obsazeno ruskými silami, dokud ho ukrajinská armáda nezískala zpět.

„Nějakou dobu se skrývali ve svém domě a poté se rozhodli uprchnout do Charkova,“ napsala Romanenková s odkazem na informace od ukrajinské policie.

Na prvním ruském kontrolním stanovišti byli ovšem zastaveni a odvezeni do nedalekého města Vovčansk, kde byli šest měsíců drženi ve sklepě.

Po nedávném osvobození Vovčansku se opět pokusili dojít do Charkova. „Cestou narazili na hotel, jehož ochranka se jich ujala a zavolala policii, která případ vyšetřuje,“ dodala Romanenková s tím, že studenti byli po celou dobu v zajetí mučeni a nuceni pracovat zdarma.

Zelenskyj: Ruské zločiny zaznamenáváme

Zmíněný příběh neunikl pozornosti ani ukrajinského prezidenta Zelenského. „Zločiny Rusů jsou zaznamenávány a shromažďují se důkazy o jejich vině,“ zdůraznil. „Studentům ze Srí Lanky, kteří byli od března drženi ve sklepě, je poskytována řádná lékařská péče,“ dodal Zelenskyj. 

Jména studentů úřady zatím nezveřejnily. Srílanské ministerstvo zahraničí uvedlo, že záležitost vyšetřuje. 

Už během minulého týdne policejní šéf Ihor Klymenko poukázal na skutečnost, že v osvobozené oblasti Charkova bylo nalezeno několik ruských mučíren. „Mohu potvrdit přítomnost minimálně 10 mučíren na území osad v Charkovské oblasti. Dvě jsou v Balakliji,“ upozornil.

V tomto kontextu Klymenko přidal, že ukrajinští strážci zákona zahájili více než 200 trestních řízení souvisejících s válečnými zločiny, které spáchali okupanti.