Problém s leteckým provozem nad Británií je vyřešen, situace se bude postupně vracet k normálu

Britský úřad pro řízení letového provozu NATS se v pondělí potýkal s rozsáhlým technickým problémem, kvůli kterému musel výrazně omezit lety. Odpoledne se podařilo potíže odstranit, provoz se bude postupně vracet k normálu. Aerolinky a letiště ale dál varují cestující před zpožděními. Problémy letového provozu v Británii ovlivnily i odlety z Prahy. Tři odpolední spoje do Londýna nakonec odletí až v noci.

NATS odpoledne oznámil, že „identifikoval a odstranil“ technický problém, který ovlivnil systém plánování letů a způsobil rozsáhlé narušení provozu v britském vzdušném prostoru, což se postupně projevilo v celé Evropě.

„Nyní úzce spolupracujeme s leteckými společnostmi a letišti na co nejefektivnějším řízení dotčených letů. Naši technici budou pečlivě sledovat výkonnost systému při návratu k normálnímu provozu,“ dodal britský úřad.

„Noční můra“

Bývalý pilot British Airways Alastair Rosenschein označil pondělní problémy za „obrovské“ a přirovnal je k situaci, kdy by pro automobily byly uzavřeny všechny silnice. „Je to tak trochu noční můra,“ řekl pro BBC Radio 5 Live.

Několik letišť ve Spojeném království i letecké společnosti včetně Ryanair, EasyJet, Wizz Air, Aer Lingus varovaly cestující před zpožděním nebo zrušením letů. Skotská letecká společnosti Loganair na sociální síti X (dříve Twitteru) uvedla, že v Británii selhala celá síť počítačového systému řízení letového provozu.

Server BBC News napsal, že posádky British Airways obdržely zprávu, že letadla mohou dál startovat a přistávat, ale systém řízení letového provozu musí některé procesy provádět ručně.

Mnohahodinová zpoždění se týkají i Prahy

Technické problémy britského úřadu pro řízení letového provozu ovlivnily i lety mezi Prahou a Velkou Británií, uvedla odpoledne mluvčí pražského letiště Klára Divíšková. „Tři lety do Londýna budou zpožděny, a to o několik hodin. Místo odpoledních časů mají sloty v nočních hodinách,“ řekla Divíšková.

Ruzyňské letiště ještě eviduje dva zrušené lety: do Birminghamu a do Londýna. „Zde ale nevíme konkrétní důvod zrušení,“ dodala mluvčí letiště. Cestujícím doporučila, aby sledovali webové stránky letecké společnosti, u níž si zakoupili letenky.

Novinář BBC Alex Murray informoval, že měl letět z italského Bari do Spojeného království, ale cestujícím bylo oznámeno „neznámé zpoždění“ kvůli problémům s řízením letového provozu v Londýně. Dodal, že jim bylo řečeno, že mohou očekávat zpoždění kolem šesti hodin.

Několik cestujících na sociálních sítích se svěřilo, že uvázli v letadlech na letištní ploše a čekají na odlet. Jeden cestující agentuře Reuters řekl, že na letištní ploše v Budapešti zůstalo letadlo a že pilot cestujícím řekl, aby očekávali zpoždění osm až dvanáct hodin.