Prezident Zeman zahájil návštěvu Maďarska. Setkal se s tamními podnikateli

Setkáním s podnikateli zahájil prezident Miloš Zeman třídenní návštěvu Maďarska. Zeman se na jednání se zástupci obou zemí označil za lobbistu ve prospěch českých podniků. Ve středu se setká s prezidentem Jánosem Áderem či premiérem Viktorem Orbánem a ve čtvrtek má navštívit jadernou elektrárnu Paks. Prezidenta do Maďarska doprovází i jeho manželka Ivana.

Prezidenta do Maďarska doprovodily tři desítky zástupců českých firem. Na setkání s nimi, maďarskými podnikateli a předsedy hospodářských komor obou zemí Vladimírem Dlouhým a Lászlem Parraghem Zeman vyzdvihl především rostoucí objem vzájemné obchodní výměny.

Podle českého velvyslance v Budapešti Juraje Chmiela je Maďarsko dokonce desátým nejvýznamnějším obchodním partnerem Česka.

Česko-maďarské hospodářské vztahy mají podle Zemana i problémy, byť jsou „opravdu malé“. Kritiku směřoval prezident především do oblasti investičních pobídek, které podle něj české firmy v Maďarsku na rozdíl od těch maďarských v Česku nedostávají. Za excelentní označil například spolupráci českých výrobců zbraní s maďarskou armádou.

Setkání s podnikateli, které bylo prvním bodem Zemanovy návštěvy Maďarska, se kromě prezidenta zúčastnili také dva členové české vlády: ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (oba za ANO).

Prezident doufá, že se české firmy zúčastní dostavby elektrárny Paks

Zeman se věnoval také dalšímu  programu své cesty do Maďarska, kde jej ve čtvrtek čeká návštěva jaderné elektrárny Paks, asi sto kilometrů jižně od Budapešti. V elektrárně, která má nyní čtyři jaderné bloky, chce maďarská vláda přistavět další dva.

Podle Zemana má Paks stejný osud, jako kterákoli jiná nová elektrárna v Evropě – s dostavbou nových bloků jsou spojeny časové průtahy a překročení rozpočtu. Prezident zároveň vyjádřil naději, že na dostavbě, kterou bude provádět ruská společnost Rosatom, by se určitými subdodávkami mohly podílet i české firmy.

Ve středu má prezident na programu setkání s prezidentem Jánosem Áderem, premiérem Viktorem Orbánem a předsedou parlamentu Lászlem Kövérem.