Česko se podle Zemana musí v EU postavit za Maďarsko. Je to v našem vlastním zájmu, řekl prezident

Česká republika se v Evropské unii ve vlastním zájmu musí podle prezidenta Miloše Zemana postavit proti sankcím vůči Maďarsku. Zeman se domnívá, že něco podobného by mohlo v budoucnu postihnout i Česko, řekl v televizi Barrandov. Evropský parlament se před týdnem vyslovil pro to, aby členské země EU zahájily proti Maďarsku řízení kvůli vážnému ohrožení unijních hodnot. Řízení by mohlo skončit omezením hlasovacích práv Maďarska v EU, s tím by ale musely souhlasit všechny ostatní unijní země.

Zeman uvedl, že je s Maďarskem solidární, protože se země brání „zglajchšaltování“. Snahy o politické usměrnění ze strany EU se podle něj týkají také Polska i Slovenska a je otázka, na koho postupně přijde řada. „Česká republika ve vlastním zájmu se proti tomu musí postavit, protože jinak by to mohlo postihnout i ji,“ řekl prezident.

Zeman už dřív kritizoval rozhodnutí Evropského parlamentu. Čeští europoslanci, kteří hlasovali pro zahájení řízení proti Maďarsku, podle něj projevili nedostatek solidarity v rámci visegrádské čtyřky. Skupinu vedle Česka a Maďarska tvoří Polsko a Slovensko.

Evropský parlament 12. září přijal většinou hlasů doporučení, aby členské země EU zahájily proti Maďarsku řízení kvůli vážnému ohrožení unijních hodnot. Maďarská vláda hodlá rozhodnutí napadnout u unijního soudu. Teoreticky by sankční řízení proti Budapešti mohlo skončit až odebráním hlasovacích práv, ale pozorovatelé to nepředpokládají.

Budapešť se totiž může spolehnout na podporu Polska, které samo čelí kritice za porušování pravidel právního státu. Na stranu Maďarska se navíc zřejmě postaví také Bulharsko.