Požár vyhnal návštěvníky Versailles. Plameny dostali hasiči pod kontrolu

Zpravodaj ČT Jan Šmíd komentuje zásah hasičů ve Versailles (zdroj: ČT24)

V jedné z budov zámku ve francouzském Versailles vypukl krátký požár, kvůli němuž byly evakuovány stovky návštěvníků. Kouř šířící se ze střešní části budovy, která je momentálně v rekonstrukci, se hasičům rychle podařilo dostat pod kontrolu. Informují o tom francouzská média.

Podle záběrů kolujících po sociálních sítích se ze střechy obestavěné lešením začal šířit dým. Správa památky vzápětí nařídila všem návštěvníkům zámek opustit.

Mluvčí zámku podle agentury Reuters uvedl, že se požár podařilo rychle dostat pod kontrolu. Správa zámku na síti X uvedla, že zahrady i palác byly pro návštěvníky opět otevřeny.

„Když začalo hořet, tak byli návštěvníci evakuováni. Došlo k tomu v 15:13, ale už v 16:00 se mohli návštěvníci vrátit díky rychlému zásahu hasičů,“ řekl zahraniční zpravodaj ČT Jan Šmíd a dodal, že dosud nejsou ohlášeni žádní zranění a jen minimální škody na střeše. Podle novináře se plameny nedostaly ke královským sbírkám ani ke královským pokojům, které se nachází blízko ohniska požáru.

Barokní sídlo francouzských králů postavené v 17. století je jednou z nejnavštěvovanějších památek ve Francii. V posledních letech do něj ročně zavítá téměř deset milionů lidí.