Pomoc k nehodě na Dunaji zavolal až svědek. Kapitán hotelové lodi podle médií selhal

Události: Pátrání po obětech začne znovu v pondělí (zdroj: ČT24)

Maďarská média s odvoláním na policejní zdroje informovala, že kapitán hotelové lodi Viking Sigyn, která na Dunaji narazila do menší vyhlídkové lodi Mořská panna a potopila ji, ignoroval pravidla pro provoz. Údajně totiž nenavázal kontakt s kapitánem druhého plavidla, když se jej snažil předjet. V pondělí by mělo znovu začít pátrání po obětech. Zapojení jsou do něj i čeští policejní potápěči, pomocí jejichž sonaru se podařilo zachytit vrak na dně řeky.

Podle pravidel musí kapitán plavidlo před sebou o chystaném předjížděcím manévru informovat. Po nehodě navíc nezazněla z větší hotelové lodi siréna, která by na neštěstí upozornila, a 64letý ukrajinský kapitán Jurij C. neinformoval ani policii, píší maďarská média. Podle serveru index.hu policisty zavolal až deset minut po potopení Mořské panny pasažér jiné z výletních lodí.

Na novém videu, které zveřejnil index.hu, je vidět, že hotelová loď po srážce pokračovala v jízdě, poté začala couvat k místu neštěstí, následně ale plula v původním směru plavby. O něco dále po proudu loď zakotvila.

Ukrajinský kapitán je podezřelý z ohrožení lodní dopravy, které vedlo k nehodě s větším počtem mrtvých. V případě, že by jej soud shledal vinným, hrozí mu dva až osm let vězení. Na palubě menší výletní lodi bylo 33 jihokorejských turistů a dva maďarští členové posádky. Při nehodě zemřelo nejméně sedm lidí, 21 dalších se dál pohřešuje.

Oběti hledají až v Bulharsku

Pátrání v Budapešti bude pokračovat v pondělí. „Podle stavu řeky vyšleme potápěče, aby zkontrolovali, zda je pátrací operace možná, či nikoli. Pokud to nepůjde v pondělí, máme v plánu pokračovat v operaci další den,“ řekla jihokorejská ministryně zahraničí Kang Kjong-wha.

Akci dosud ztěžuje silný proud a vysoká hladina vody po deštích. Podle odhadu maďarských meteorologů by mohla ze současných téměř šesti metrů na běžné čtyři metry klesnout hladina Dunaje v Budapešti zhruba v polovině nadcházejícího týdne.

Loď Mořská panna (Hableány)
Zdroj: pandeck.hu

Maďarským záchranářům pomáhají kolegové z Jižní Koreje a Rakouska, ale i policejní potápěči z Česka. Server The Korea Times zveřejnil fotografii ze sonaru, na níž je potopená loď na dně Dunaje. Snímek podle serveru pořídili čeští policisté. Jihokorejská agentura Jonhap uvedla, že po obětech neštěstí pátrají také úřady v Chorvatsku, Srbsku, Rumunsku a Bulharsku, kudy Dunaj na své cestě do Černého moře protéká.