Polsko s Rakouskem prodloužily kontroly na hranicích se Slovenskem

Polsko prodlužuje kontroly na hranicích se Slovenskem, platit by měly do druhého listopadu. Oznámil to ministr vnitra Mariusz Kamiński, jehož cituje portál onet.pl. Ve středu tentýž krok udělalo Česko, namátkové kontroly na hranici se Slovenskem potrvají obdobně do druhého listopadového dne. Ve čtvrtek odpoledne stejné rozhodnutí učinilo i Rakousko.

„Jsou dobré výsledky, jsou jasné efekty. Přes Polsko žádné nelegální migrační stezky nepovedou,“ prohlásil Kamiński. Dodal, že pohraniční policie nekontroluje každé auto vjíždějící ze Slovenska do Polska, prohlídky dělá „na základě vyhodnocení rizika“.

Ministr dodal, že Varšava ve čtvrtek informuje Evropskou komisi o svém záměru, který je podle něj v souladu se schengenským hraničním kodexem. Polsko v neděli čekají parlamentní volby a současná národně-konzervativní vláda si chce získat přízeň voličů i ostrou politikou namířenou proti migrantům.

Podle čtvrtečních údajů polské pohraniční stráže prověřili policisté od zavedení kontrol na 5500 vozů a přes čtrnáct tisíc lidí. Kolik jich bylo zadrženo při pokusu o nelegální přechod hranic, úřad neuvádí. Udává pouze údaj, že od začátku roku to bylo 1814 lidí. Minulý týden mluvčí stráže uvedla, že během současných kontrol zadrželi policisté několik desítek lidí.

Kontroly na maďarsko-slovenských hranicích

Polsko a Česko dočasné kontroly zavedly minulý týden, aby omezily počet migrantů, kteří se nelegálně dostávají na jejich území, odkud chtějí většinou zamířit dál na západ. Rakousko, stejně jako Polsko s Českem, ve čtvrtek rovněž prodloužilo kontroly na hranicích se Slovenskem do 2. listopadu.

Podle rakouského ministerstva vnitra jsou kontroly na hraničních přechodech namířeny proti převaděčům migrantů a mají co nejméně narušit přeshraniční dopravu. „Policie musí být rychlejší než pašeráci, kteří okamžitě mění trasy, pokud je jejich podnikání narušeno. Aby nedocházelo k úhybným manévrům přes Rakousko, udržujeme kontroly na hraničních přechodech. Více než pět set zatčení jen v letošním roce ukazuje, že policie důsledně bojuje proti trestnému činu obchodování s lidmi,“ uvedl rakouský ministr vnitra Gerhard Karner.

Mezi Polskem a Slovenskem v současnosti funguje osm silničních, tři železniční a jedenáct pěších hraničních přechodů. Tři z těch, které byly dosud průjezdné i autem, jsou kvůli současným vládním opatřením pouze pěší.

S možnými kontrolami na hranicích musejí do 3. listopadu počítat také lidé cestující z Maďarska na Slovensko. Slovenský premiér Ľudovít Ódor ve středu řekl, že problém s nelegálními přechody hranice přetrvává, byť počty běženců klesly. S namátkovými kontrolami Slovensko začalo 5. října, o den později než Česko, Polsko a Rakousko.