Policie v Londýně zadržela muže podezřelého z přípravy útoku. U sebe měl nože

Britská policie odpoledne zadržela v londýnské ulici Whitehall poblíž vládních budov podezřelého muže, který měl u sebe nože. Šlo o sedmadvacetiletého muže, který skončil po zásahu ve vazbě. Policie upřesnila, že je podezřelý z držení útočné zbraně a z přípravy a podněcování k teroristickému činu. Poblíž místa se odehrál březnový útok.

Vyšetřovatelé ujistili, že nehrozí další nebezpečí. Při incidentu, který se odehrál nedaleko ministerstva financí i sídla premiérky, podle nich nebyl nikdo zraněn. Do oblasti kolem parlamentu se sjelo velké množství ozbrojených policistů.

Muž byl zadržen v rámci pátrací operace a na základě protiteroristického zákona. Před zatčením měl být v hledáčku protiteroristické policie a kontrarozvědky MI5.

Podle svědků policie uzavřela ulici Whitehall, lemovanou vládními budovami. Viděli také muže, kterého policie donutila lehnout si na zem. Reportér a fotograf agentury Reuters uvedl, že šlo o tmavovlasého vousatého muže oblečeného v černém kabátu s kapucí. Zdálo se, že má pravou ruku v obvazu. Později ho strážci pořádku odvedli v poutech do služebního vozu.

Podle očitého svědka Iana Mosse, který jel po třídě Whitehall v době zatýkání v autobuse, muž nekladl policii odpor. „Ovšem policie na něj mířila zbraněmi,“ řekl Moss agentuře AP.

Zpravodajský server BBC News uvedl, že zatčený muž žije v Londýně a má britský pas, narodil se však mimo Británii. Policie prohledává adresy, s nimiž je spojován.

Policie nad noži, které měl u sebe podezřelý muž
Zdroj: ČTK/PA/Dominic Lipinski

Premiérka Theresa Mayová je o incidentu průběžně informována. V době zatčení nebyla ve svém nedalekém sídle na Downing Street 10, řekla její mluvčí. Podle samotné ministerské předsedkyně zatčení „ukazuje, že naše policie a naše zpravodajské a bezpečnostní služby jsou bdělé jako vždy a snaží se nám zajistit bezpečí. Myslím, že vůči těmto lidem máme obrovský dluh a vděk,“ prohlásila Mayová. 

V okolí britského parlamentu platí zostřená bezpečnostní opatření poté, co 22. března vjel na nedalekém Westminsterském mostě útočník Khalid Masood automobilem do lidí. Pak před parlamentem ubodal policistu, který je jednou z pěti obětí atentátu. Následně policie útočníka zastřelila.

Britští poslanci se ve čtvrtek sešli naposledy k plenárnímu zasedání před předčasnými volbami 8. června.

Policie upozornila, že v posledním roce zaznamenala nárůst počtu útoků nožem v Londýně. Ohrožení mezinárodním terorismem je v Británii klasifikováno stupněm „vážný“, což znamená, že pokus o atentát je vysoce pravděpodobný.

O jiném možném bezpečnostním incidentu ve čtvrtek informoval i skotský parlament. V úterý a ve středu prý přišly do kanceláří místních politických představitelů tři balíčky s podezřelým bílým práškem. Policie je zkoumá.