TÉMA

Útok v Londýně

Týden v politice

Sobotka o teroristických útocích: Nechali jsme se ukolébat klidnými roky

Evropská unie v uplynulých letech ztratila obezřetnost vůči dění v sousedních regionech a nemyslela na svou ochranu. V souvislosti s teroristickými útoky v Anglii to v rozhovoru pro Týden v politice prohlásil předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD). Země s početnými muslimskými komunitami by podle něj měly zostřit svou politiku a vyhošťovat ty duchovní, kteří podněcují k nenávisti.
12. 6. 2017|

Policie v Londýně zadržela muže podezřelého z přípravy útoku. U sebe měl nože

Britská policie odpoledne zadržela v londýnské ulici Whitehall poblíž vládních budov podezřelého muže, který měl u sebe nože. Šlo o sedmadvacetiletého muže, který skončil po zásahu ve vazbě. Policie upřesnila, že je podezřelý z držení útočné zbraně a z přípravy a podněcování k teroristickému činu. Poblíž místa se odehrál březnový útok.
27. 4. 2017Aktualizováno27. 4. 2017, 21:56|
Útok v Londýně

Zemřela žena, která spadla při atentátu v Londýně do Temže

Jedenatřicetiletá rumunská turistka, která spadla z Westminsterského mostu při londýnském teroristickém útoku z 22. března do řeky Temže, podlehla svým zraněním v nemocnici. Informovala o tom policie. Počet obětí útoku se tak zvýšil na pět.
7. 4. 2017|
Útok v Londýně

Policie propustila i posledního zadrženého po útoku v Londýně

Britská policie propustila i posledního ze zadržených osob při vyšetřování březnového útoku v centru Londýna. Brit Khalid Masood, zastřelený při honičce s ostrahou, tak zůstává oficiálně jediným jménem dosud spojovaným s útokem.
1. 4. 2017|
Útok v Londýně

Islám jako mírumilovné náboženství? Mayová neví, o čem mluví, říká Tomský

Proč se dvaapadesátiletý Khalid Masood radikalizoval a zabil čtyři lidi v centru Londýna? Přímé pojítko mezi islámským konvertitou a radikály se nepotvrdilo, myšlenky džihádu však útočníkovi zřejmě nebyly cizí. Britská společnost nyní znovu začíná tlačit na tvrdší politiku vůči migrantům nebo dění v mešitách, tvrdí znalec Velké Británie Alexandr Tomský.
27. 3. 2017|
Útok v Londýně

Možná se nedozvíme, proč to udělal, komentuje londýnská policie útok u parlamentu

Londýnská metropolitní policie nadále věří, že útočník Khalid Masood, který u britského parlamentu zabil čtyři lidi a dalších 50 zranil, jednal osamoceně. Nic ani nenasvědčuje, že by byly plánovány další útoky, sdělily zpravodajskému serveru BBC News policejní zdroje. Po atentátu bylo zadrženo 12 lidí, ve vazbě zůstávají dva lidé, jeden z nich byl zadržen v neděli. Ministryně vnitra nově požaduje, aby tajné služby měly možnost číst kódované zprávy různých internetových aplikací, skrze něž teroristé často komunikují.
26. 3. 2017Aktualizováno26. 3. 2017, 19:47|
Útok v Londýně

Britská policie propustila devět lidí zadržených po útoku u parlamentu

Devět z jedenácti lidí zadržených po teroristickém útoku u britského parlamentu v Londýně bylo bez obvinění propuštěno na svobodu. Ve vazbě zůstávají dva muži zadržení při raziích v Birminghamu, kde v poslední době žil útočník Khalid Masood. Britská policie se domnívá, že jednal sám, prověřuje však i další možnosti.
25. 3. 2017|
Útok v Londýně

Britská policie zjišťuje, zda měl vrah Khalid Masood pomocníky

Útočník z Londýna se původně jmenoval Adrian Russell. Policie stále zjišťuje, zda mu někdo dával povely, uvedl šéf protiteroristické policie Mark Rowley. Ve vazbě je devět lidí, jedna žena byla propuštěna na kauci. Policie ale prý nemá informace o dalších bezprostředních hrozbách. Středeční atentát si vyžádal pět mrtvých včetně útočníka, šest osob je stále v kritickém stavu.
24. 3. 2017Aktualizováno24. 3. 2017, 20:34|
Interview ČT24

Raději svobodnou a otevřenou Evropu i s některými riziky, říká soudce Baxa

Atentátník z Londýna, který ve středu v centru města zabil autem tři lidi a krátce po útoku ho zastřelila policie před budovou parlamentu, měl pestrou kriminální minulost. Tajné služby ho dříve vyšetřovaly kvůli napojení na islámské teroristy, přesto ho před útokem bezpečnostní složky nepovažovaly za hrozbu. K akci se pak přihlásil takzvaný Islámský stát. Podle předsedy Nejvyššího správního soudu Josefa Baxy se Evropa nyní musí naučit radikálnímu islamismu čelit i tím, že se mu nepodřídí a bude se schopna postarat o svou bezpečnost, uvedl v Interview ČT24.
24. 3. 2017|
Útok v Londýně

Útok v Londýně má čtvrtou oběť. V nemocnici zemřel pětasedmdesátiletý muž

Středeční teroristický útok u budovy britského parlamentu v Londýně má čtvrtou oběť, informovala policie. Svým zraněním podlehl v nemocnici 75letý muž. Britská policie už také zveřejnila identitu útočníka. Byl jím dvaapadesátiletý Khalid Masood. Narodil se v Kentu jihovýchodně od Londýna a v posledních letech žil v oblasti West Midlands.
23. 3. 2017Aktualizováno23. 3. 2017, 22:34|
Útok v Londýně

Masood tvrdil, že je učitel. Používal falešná jména a měl bohatý trestní rejstřík

Pachatelem středečního útoku v Londýně byl 52letý Khalid Masood. Muž měl bohatý trestní rejstřík, oznámila britská policie. Rodák z Kentu v jihovýchodní Anglii ale nevzbuzoval podezření z přípravy teroristického útoku.
23. 3. 2017Aktualizováno23. 3. 2017, 20:19|
Útok v Londýně

České hlasy z Londýna: Britové zůstávají britští. Klidní a neudivení

Češi, kteří studují nebo pracují v Londýně, se shodují na tom, že britská společnost po středečním teroristickém útoku před Westminsterským palácem zůstává semknutá a klidná. Současně připouštějí, že i řada Britů podobný incident po útocích v Paříži a Bruselu dřív nebo později očekávala.
23. 3. 2017|

Velký bratr v kamerách už je inteligentní: předpoví zločiny a pozná kriminálníky

Středeční teroristický útok v Londýně momentálně vyšetřuje řada složek britské policie i tajných služeb. Jedním z nejlepších nástrojů, které mají k dispozici, jsou všudypřítomné kamery.
23. 3. 2017|
Útok v Londýně

Chovanec: Není důvod v reakci na Londýn posilovat bezpečnostní opatření

Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) není nutné po teroristickém útoku v Londýně posilovat bezpečnostní opatření v Česku nebo zvyšovat stupeň ohrožení terorismem. Útok ani jeho pachatel totiž podle ministra nemají žádné vazby na Českou republiku. Ministerstvo zahraničí už předtím potvrdilo, že mezi oběťmi a raněnými nejsou žádní Češi.
23. 3. 2017Aktualizováno23. 3. 2017, 13:55|
Útok v Londýně

Londýn: Muž najel autem do lidí a zaútočil nožem na policisty. Tři mrtví, čtyřicet zraněných

Teroristický útok v centru Londýna si vyžádal tři mrtvé. V nové bilanci to uvedla policie, podle které je dalších minimálně čtyřicet lidí zraněných. Útočník smetl na mostě Westminster Bridge několik lidí a poté zaútočil nožem na policisty hlídkující před parlamentem. Jeden z policistů, který nebyl ozbrojený, zraněním na místě podlehl. Policisté poté útočníka zastřelili. Česká diplomacie uvedla, že mezi mrtvými či zraněnými nebyli Češi.
23. 3. 2017|
Útok v Londýně

„Terorismus se týká nás všech.“ Británii vyjadřují podporu světoví politici

Přední světoví politici včetně německé kancléřky Angely Merkelové, francouzského prezidenta Françoise Hollanda či předsedy Evropské rady Donalda Tuska vyjádřili po zřejmém teroristickém útoku v Londýně Británii podporu a solidaritu. S britskou premiérkou Theresou Mayovou už telefonicky hovořil i americký prezident Donald Trump, informoval Bílý dům.
22. 3. 2017Aktualizováno22. 3. 2017, 21:44|