Britská policie propustila devět lidí zadržených po útoku u parlamentu

Devět z jedenácti lidí zadržených po teroristickém útoku u britského parlamentu v Londýně bylo bez obvinění propuštěno na svobodu. Ve vazbě zůstávají dva muži zadržení při raziích v Birminghamu, kde v poslední době žil útočník Khalid Masood. Britská policie se domnívá, že jednal sám, prověřuje však i další možnosti.

Ve vazbě setrvávají dva muži ve věku 58 a 27 let, kteří byli zadrženi při raziích v Birminghamu. Všech 11 osob, které byly po atentátu zatčeny také v Manchesteru a Londýně, čelilo podezření z přípravy teroristického útoku.

Policie se snaží zjistit, jak se Masood radikalizoval a co ho vedlo k útoku, při němž ve středu zabil čtyři lidi. „Snažíme se zjistit, jestli jednal sám, pod vlivem teroristické propagandy, nebo ho někdo řídil a poskytoval mu podporu,“ uvedl šéf protiteroristického policejního útvaru Mark Rowley.

Učitel angličtiny s kriminální minulostí

Dvaapadesátiletý Brit Khalid Masood ve středu vjel s autem na chodník, přičemž jeho řádění nepřežili dosud tři lidé a pět desítek jich bylo zraněno, z toho 31 skončilo v nemocnici. Pak vyběhl z auta a u parlamentu nožem zabil policistu. Nakonec jej ostraha zastřelila.

Pachatel se narodil jako Adrian Russell Ajao, používal ale také jméno Adrian Elms. Měl bohatou kriminální minulost, poprvé byl odsouzen už v devatenácti letech, naposledy v roce 2003. Podle britského tisku v roce 2005 odjel učit angličtinu do Saúdské Arábie a v roce 2009 se vrátil do Británie a vyučoval v Lutonu. Podle stanice Sky News byl ženatý a měl tři děti, jiné zdroje hovoří o dvou potomcích.

Sousedé popisují Masooda jako divného pavouka, který chodil ven prakticky jen v noci, vždycky černě oblečený. Podle BBC si v Birminghamu vypůjčil auto, kterým zabíjel na Westminsterském mostě. V půjčovně měl tvrdit, že je učitel.
Petr Zavadil
zpravodaj ČT

Londýn plný policistů

Redaktorka ČT Kristýna Křupková informovala, že zvýšená bezpečnostní opatření, která byla v Londýně po útoku vyhlášena, stále trvají. „Místní mluví o tom, že v ulicích je mnohem více policistů. Nejčastěji se pohybují v okolí zastávek metra, ale také v místech, která vyhledávají turisté,“ popsala situaci na místě.