Po infarktu vás ochladí. Lékaři testují novou metodu

Praha - Infarkt a mrtvice mohou, ale zdaleka nemusejí stát pacienta život. Jednou ze zásadních věcí pro úspěšnou léčbu je co nejvíc snížit poškození napáchané nedostatkem kyslíku v mozku. Když lékaři bojují o život lidí, jde hlavně o čas, jenž si kupují tím, že pacienta ochladí. Zpomalí mu tak krevní oběh a sníží objem kyslíku, který mozek potřebuje. Desítky let používali speciální přikrývky, které snižovaly tělesnou teplotu. Teď však zkoušejí novou metodu – katetr, který ochlazuje krev uvnitř těla.

„Má to několik výhod. Máme průběh ochlazování víc pod kontrolou a můžeme se o pacienta snáz postarat, protože leží na běžném lůžku a nic nám nebrání v přístupu k němu,“ vysvětluje neurolog Thomas Hemmen. Lékaři sníží pacientovu teplotu na 33 stupňů Celsia. Při ní se totiž minimalizuje poškození buněk v zasažené oblasti.

Metoda je sice invazivní, ale jen minimálně. Lékaři zavedou katetr do krevního oběhu a pomocí speciálního přístroje regulují teplotu. „Katetr zavedeme přes tříslo a vedeme ho až do dolní duté žíly. Tam je konec hrudní kosti, takže katetr je v podstatě uprostřed těla. Ač to tak nevypadá, pacient se ani necítí nepříjemně, protože v téhle oblasti nedokáže rozlišit teplo nebo chlad,“ tvrdí Hemmen.

Biodiverzita (zdroj: ČT24)

Při infarktu přestane krev roznášet kyslík a pacient omdlí, při mrtvici se kyslík ale nedostává jen části mozku a pacient zůstane při vědomí. Pak je pro něj ochlazování přikrývkami velmi nepříjemné. „Při chlazení dekami se lidé třesou zimou. Musíme jim kvůli tomu dávat sedativa, a to není v kombinaci s aktuálním problémem žádoucí. Ovlivňuje to celkový stav pacienta. S katetrem tohle všechno odpadá,“ říká zkušený neurolog.

Přístroj vyvinula firma InnerCool Therapies ze San Diega a její systém už používají lékaři v několika amerických nemocnicích. Národní institut pro zdraví si nechává vypracovat odbornou studii, v její druhé fázi vyzkouší metodu deseti vybraných pracovišť na 400 pacientech. Pokud budou výsledky dobré, doporučí institut techniku k širokému použití u pacientů po mrtvici nebo infarktu. Podle předpokladů by se měla standardně začít používat do 5 let.

Nová metoda chlazení krve
Zdroj: ČT24