Petrohrad zakázal již povolený průvod homosexuálů

Moskva - Petrohradská radnice zakázala už povolený průvod homosexuálů plánovaný na sobotu. Původní středeční rozhodnutí údajně přehodnotila po protestech obyvatel. Pokud by radnice druhého největšího ruského města sobotní gay pride povolila, stalo by se tak v Rusku vůbec poprvé. Organizátoři „byli informováni o nemožnosti organizovat tuto veřejnou akci“, potvrdil mluvčí petrohradské radnice Andrej Kibitov. Připustil, že rozhodnutí souvisí „s četnými protesty obyvatel, kteří žádali, abychom tuto akci nepovolili“.

Ještě ve středu organizátoři průvodu oznamovali, že dostali povolení k pochodu tisícovky osob v parku v centru Petrohradu. Zástupce organizátorů Nikolaj Alexejev označil dnešní rozhodnutí radnice za „nelegitimní“. „Znovu to ukazuje všechnu absurditu situace a vrhá stín na obraz Petrohradu coby turistického města,“ řekl Alexejev.

Homofobie je v Rusku hluboce zakořeněna

Loni odvolala své původní rozhodnutí povolit gay pride také ruská metropole Moskva. Zdá se, že homofobie je v Rusku hluboce zakořeněna. Homosexualita tam byla až do roku 1993 považována za zločin a do roku 1999 za duševní nemoc.

Ruští aktivisté za práva gayů a lesbiček se pokoušejí své akce organizovat od roku 2006, ale u úřadů vždy narazili. Nepovolené akce pak nelítostně rozehnala policie. Koncem března vstoupil v Petrohradu v platnost právní předpis umožňující pokutovat osoby, které v přítomnosti nezletilých veřejně propagují homosexualitu, bisexualitu nebo transsexualitu.