Důlní neštěstí v Polsku nepřežil jeden horník, další je stále nezvěstný

Důlní neštěstí v Polsku nepřežil jeden horník, další je stále nezvěstný, oznámil šéf těžební společnosti Polska Grupa Górnicza (PGG), které uhelný důl Rydultowy poblíž hranic s Českou republikou patří. Důl ráno zasáhl silný otřes, na povrch se podařilo podle dřívějších informací dostat 76 ze 78 horníků, sedmnáct z nich bylo zraněných. Po dvou pohřešovaných se pátralo.

Záchranářům se podařilo zjistit, kde se nalézá jeden z pohřešovaných, ale nevěděli, v jakém je stavu. Když se k němu po několika hodinách dostali, ukázalo se, že už nežije. Osud druhého pohřešovaného zůstává neznámý, řekl šéf PGG Leszek Pietraszek na večerní tiskové konferenci. Horník, který zahynul, měl 41 let, v oboru pracoval 21 let.

Pátrání po druhém pohřešovaném havíři museli záchranáři kvůli nebezpečí dalších otřesů dvakrát přerušit, ale momentálně akce pokračuje, uvedla televize TVN24. Ta zprvu informovala, že jednoho z pohřešovaných horníků právě vynášejí z dolu a že obětí neštěstí se stal jeden ze zraněných havířů.

„Máme lokalizovaného jednoho ze dvou pohřešovaných horníků, práce na lokalizaci druhého pokračují,“ řekl odpoledne podle televize TVN24 výrobní ředitel Damien Borgiel. Ředitel upozornil, že záchranná operace se odehrává v obtížných podmínkách, za nejvyššího stupně ohrožení metanem a případným závalem. Do pátrání se zapojilo jedenáct záchranných týmů, uvedla agentura Reuters.

Nejvážněji zraněného horníka přepravil do nejbližší nemocnice vrtulník, ostatní převezly sanitky, napsal server Onet. Potíže s počítáním horníků pramení podle něj i z toho, že dříve několik samostatných dolů bylo v roce 2016 sloučeno do jediného.

Podle mluvčí PGG otřes nastal po 8:00 v hloubce přibližně 1,2 kilometru. Mluvčí Aleksandra Wysocká-Siembigová vyloučila výbuch metanu.

„Je to jev poměrně častý a asi nejnebezpečnější,“ popsal důlní otřes pro ČT ředitel Hlavní báňské záchranné stanice Ostrava Josef Kasper. Otřes přirovnal k zemětřesení, bývá ho prý velmi těžké předvídat.

Reportér ČT Habram o situaci v Rydultowy (zdroj: ČT24)

Rydultowy je jedním z nejstarších černouhelných dolů v Horním Slezsku, nachází se asi patnáct kilometrů od hranic s Českem a třicet kilometrů severovýchodně od Ostravy. Provoz zahájil už v roce 1792. V současné době zaměstnává přes dva tisíce horníků. Už v minulosti se v něm odehrála důlní neštěstí, v roce 2020 zemřel šestačtyřicetiletý horník kvůli uvolnění horniny z důlního stropu a o rok dříve zahynul při otřesu čtyřiačtyřicetiletý důlní pracovník, píše Onet.

Polsko, které je z velké části energeticky závislé na uhlí, zažilo v posledních letech několik důlních neštěstí. Letos v květnu přišli o život dva horníci při otřesu na Dole Myslowice-Wesola na jihu Polska.