OSN: Všechny strany konžského konfliktu porušují lidská práva

Kibati - Všechny strany konfliktu na východě Demokratické republiky Kongo bez výjimky a ve velkém porušují lidská práva - to je závěr zprávy generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna. Jak vládní síly, tak povstalci věrní generálovi Laurentu Nkundovi podle Pan Ki-muna zabíjejí civilisty, hromadně je vyvražďují, znásilňují a mučí. Zpráva šéfa OSN se zaměřuje na období od července letošního roku, kdy poslední vlna konfliktu začala.

V Kongu působí nejpočetnější kontingent mírových sil OSN na světě. Rada bezpečnosti minulý týden schválila jeho posílení o dalších 3 100 členů, což z něho činí sbor o síle zhruba 20 100 mužů. Některé země však pochybují o účinnosti tohoto kroku - Kongo například tvrdí, že tento počet vojenských sil nepřinese úplný klid zbraní v zemi, Francie zase upozorňuje, že by noví členové kontingentu měli být špičkově vycvičení muži s většími bojovými pravomocemi.

V neděli stovky civilistů na východě Konga házely kamení na konvoj vozidel OSN, kterou obviňují z toho, že je nedokáže ochránit před konfliktem mezi povstalci a konžskou armádou. Lidem se nelíbilo, že se konvoj v neděli nechal zastavit konžskými vojáky u uprchlického tábora v Kibati a dovolil jim vytáhnout z vozů skupinu mužů, o nichž vojáci tvrdili, že patří ke znepřáteleným rebelům.

Uprchlíci, které do nedalekého tábora Kibati vyhnaly boje mezi armádou a rebely, si incident vyložili jako neschopnost mezinárodní mírové mise OSN (MONUC) v Kongu účinně vykonávat její mandát a začali po konvoji házet kamení. Armáda i povstalci často plení uprchlické tábory a vesnice plné traumatizovaných obyvatel, několik vražd civilistů se v minulých týdnech odehrálo pár desítek metrů od základen OSN.

Boje mezi konžskou armádou a tutsijskými povstalci pod vedením Laurenta Nkundy vypukly na východě Konga v srpnu. Od té doby vyhnaly z domovů kolem čtvrt milionu lidí a způsobily v oblasti vážnou humanitární krizi.