Nevidomý veterán převesloval Tichý oceán, nezastavil ho ani hurikán

Nevidomý veterán převesloval Tichý oceán, nezastavil ho ani hurikán (zdroj: ČT24)

Šestapadesátiletý britský veterán se stal prvním nevidomým, který převesloval Tichý oceán. Bývalý člen námořní pěchoty Královského námořnictva Stephen Sparkes strávil na moři 82 dní, na cestě mu z bezpečnostních důvodů dělal společnost jeho přítel z armády. Během namáhavé plavby z Kalifornie na Havaj museli proplout dokonce hurikánem.

„Nevidím, co je v moři, ani jak se pohybuje. Cítím jen vlny,“ říká o nebezpečné cestě v náročných podmínkách bývalý královský mariňák Sparkes. 

Šestapadesátiletého muže, který sloužil třeba na Falklandách, doprovázel jeho bývalý kolega z armády a přítel Mick Dawson. Náročný projekt zaplatila nadace Slepých veteránů ve Velké Británii a příspěvky dobrovolníků.

„Než ztratil zrak, dělal samé skvělé věci. Tak jsem řekl, žádný nevidomý ještě nikdy nevesloval přes Tichý oceán, pojďme to zkusit,“ vysvětluje motivaci k mimořádnému sportovnímu výkonu Dawson.

Bouře jim prodloužila plavbu o stovky kilometrů

Cestu přes Pacifik jim ztížil hurikán Lane, který se minulý týden přehnal kolem Havajských ostrovů. Kvůli bouři se jim původní plavba protáhla takřka o tisíc kilometrů. Se šest a půl metru dlouhým plavidlem si pohrávaly vlny přes deset metrů vysoké.

„Rozbouřené moře mě zpočátku hodně vyděsilo. Zvlášť, když mě spláchla vlna a skončil jsem ve vodě,“ vzpomíná Sparkes.

Sparkes oslepl ve 24 letech

Plavbě předcházel náročný výcvik a uzpůsobování celého projektu pro nevidomého Sparkese. Zrak ztratil ve čtyřiadvaceti po nehodě během potápění. Jak sám říká, jeho úspěch může otevřít dveře dalším zrakově postiženým.

 „Když trpíte zrakovým postižením, může vám někdy klesat morálka a chybět sebevědomí. Když ale zvládnete udělat něco takového, tak, zatraceně, zvládnete úplně cokoliv,“ říká Sparkes.

Do cíle v havajském Honolulu dorazili za 82 dní, 16 hodin a 54 minut od startu z kalifornského Montereye. Celou cestu zvládli jen s vlastními zásobami a výbavou bez pomoci zvenčí.