Němečtí kriminalisté zkoumají podezřelou jachtu a její možnou vazbu na výbuch Nord Streamu

Redaktor Hospodářských novin Soukup k podezřelé jachtě (zdroj: ČT24)

Ani půl roku po výbuchu plynovodů Nord Stream 1 a 2 na dně Baltu nedokážou vyšetřovatelé říct, kdo sabotáž provedl. Němečtí kriminalisté objevili začátkem roku jachtu, která na palubě prokazatelně měla trhaviny a plavila se kolem dánského ostrova Bornholm. Po forenzní prohlídce se nyní nachází na Rujáně, uvedl přímo z místa zpravodaj ČT v Německu Pavel Polák.

Jachta se jménem Andromeda je patnáct metrů dlouhá a dvacet pět vysoká. Umístěna je na červených kozách v areálu bývalého vojenského přístavu na baltském ostrově Rujána, ve spolkové zemi Meklenbursko – Přední Pomořansko. 

Kriminální policie zajistila Andromedu letos v lednu. A po dobu tří dnů ji zkoumala a hledala stopy, které by objasnily explozi obou plynovodů. „Na lodi byla šestičlenná posádka. Kapitán, dva potápěči, jejich dva asistenti a jedna lékařka,“ přibližuje okolnosti zpravodaj Polák. 

Posádka měla falešné pasy. K dispozici bylo šest kabin, toalety, sprcha a malá kuchyň. Jachtu si pronajala firma z Polska, její majitelé jsou Ukrajinci. Stopa vede na Ukrajinu. Mohlo se ale jednat o akci pod takzvanou falešnou vlajkou, tedy o snahu svalit vinu na jiný stát, uvedl zpravodaj ČT. 

Na jednom ze stolků našli němečtí vyšetřovatelé stopy po výbušnině, která mohla způsobit detonaci na mořském dně. Z vyšetřování vyplývá, že posádka vyplula 6. září z Rostocku. O tři týdny později stoupal z hladiny Baltského moře ruský plyn. Že sabotáž v hloubce 70 metrů provedla jenom posádka Andromedy, není jisté.

Akce musela být velmi náročná

„V hloubce sedmdesáti metrů bych zůstal patnáct až osmnáct minut, pak bych musel začít stoupat, což může trvat i více než hodinu,“ přibližuje náročnost akce profesionální potápěč a instruktor Robert Röske. 

A před dalším ponorem je nutná několikahodinová pauza. Čtyři exploze s dvěma potápěči během pár dní se zdají nepravděpodobné. „Vybavení, které bych musel mít na palubě pro čtyři až šest ponorů, by už muselo být nesmírně velké. Na základě vlastních zkušeností bych si vzal větší loď,“ dodává Röske. 

Trubky, ze kterých byl sestaven plynovod Nord Stream 2, jsou nyní uskladněné v přístavu Mukran na Rujaně. Zničit je na dně moře je technicky velmi složité, říká Polák. A dodává, že stejně složité jako získat tak velké množství trhaviny na černém trhu, aniž by to proběhlo bez povšimnutí tajných služeb.

Vyšetřování baltské sabotáže pokračuje. Kvůli analýze dat vymontovali kriminalisté z Andromedy navigační zařízení. I proto zůstává Andromeda po zimní přestávce na suchu. Na rozdíl od plynovodů by se ale měla do provozu vrátit v dohledné době.