Německo pomáhá Izraeli s jaderným vyzbrojením

Berlín - Německo pomáhá Izraeli posilovat jeho vojenské jaderné kapacity. V rámci zbrojního kontraktu dodává židovskému státu ponorky, které Izraelci vyzbrojují střelami s jadernými hlavicemi. Informoval o tom vlivný německý list Der Spiegel s tím, že Berlín je s následnými izraelskými úpravami obeznámen. Izrael oficiálně nikdy nepřiznal, že jaderné zbraně drží.

Německo dodalo Izraeli ze svých loděnic HDW v Kielu už tři ponorky typu Dolphin. Čtvrtá byla nedávno dokončena a do Izraele by měla dorazit příští rok. Celkem by měl židovský stát převzít do roku 2017 přinejmenším šest těchto plavidel. Plavidla se pohybují pod vodou tak tiše, že jsou schopny dostat se nepozorovaně do výsostných vod jiného státu.

Německá kancléřka Angela Merkelová spojila předání poslední ponorky s prosbou, aby Izrael ustoupil od své osidlovací politiky palestinských území a umožnil dostavbu čistírny odpadních vod v pásmu Gazy, která je financována z německých peněz. Nic z toho ovšem izraelský premiér Benjamin Netanjahu nesplnil.

Izrael je přitom s německými ponorkami spokojen a zvažuje rozšíření kontraktu až na devět kusů. Ministr obrany Ehud Barak řekl, že by Němci měli být hrdí na to, že dodávkami ponorek zajistili existenci Izraele „na mnoho let“.

  • Benjamin Netanjahu a Angela Merkelová autor: Markus Schreiber, zdroj: ČTK/AP
  • Benjamin Netanjahu a Angela Merkelová autor: Fabrizio Bensch, zdroj: ČTK/AP

Německo hrálo slepého desítky let

Spolková republika Německo v minulosti vždy trvala na tom, že nemá žádné informace o tom, že by na palubě jí dodaných ponorek měly být jaderné zbraně. Nyní však němečtí představitelé, včetně bývalého vysokého úředníka na ministerstvu obrany Lothara Rühla, listu Speigel přiznali, že vždy předpokládali, že Izrael ponorky atomovými hlavicemi vybaví. Rühl také uvedl, že o této záležitosti dokonce jednal s izraelskou armádou.

Vlastnictví jaderného arzenálu ostatně nasvědčují i dokumenty ze spolkového ministerstva zahraničí, podle nichž je německá vláda obeznámená o jaderném arzenálu Izraele už od roku 1961. V roce 1977 na toto téma dokonce hovořil tehdejší kancléř Helmut Schmidt s šéfem izraelské diplomacie Mošem Dajanem. Izrael nikdy oficiálně neuvedl, že vlastní atomovou bombu. Židovský stát nicméně není signatářem Smlouvy o nešíření jaderných zbraní.