Německá tajná služba spolupracovala s libyjskou a nebyla sama

Berlín – Již před více než deseti lety spolupracovala německá rozvědka s tajnou službou nyní svrženého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího. Německému týdeníku Bild am Sonntag to řekl bývalý koordinátor německých tajných služeb Bernd Schmidbauer. Americké a britské deníky tento týden uvedly, že kolem roku 2004 spolupracovaly s Kaddáfího tajnými službami i americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) a britská rozvědka MI6 (SIS). Vše dokládají tajné dokumenty, kterých se zmocnila libyjská Národní přechodná rada (NTC).

„V první řadě šlo o informace pro boj proti terorismu a tím pádem o německé bezpečnostní zájmy,“ přiblížil spolupráci německé a libyjské rozvědky Schmidbauer, který v úřadu tehdejšího kancléře Helmuta Kohla koordinoval činnost německých tajných služeb. „Libyjská tajná služba měla přístup ke zdrojům, na něž německé služby nedosáhly. S pomocí těchto informací jsme mohli bránit teroristickým hrozbám vůči naší zemi,“ doplnil.

Libye spolupracovala i s americkou CIA

Schmidbauer ale zdůraznil, že německá rozvědka nikdy nepřistoupila ke společným akcím s libyjskou tajnou službou. Britské a americké deníky informovaly i o spolupráci tamních tajných služeb s Kaddáfího režimem. CIA podle nich pomáhala Tripolisu sledovat pohyb osob, které libyjský režim považoval za nebezpečné. Washington také údajně posílal podezřelé z terorismu do Libye k výslechům a navrhoval otázky, které by měli libyjští vyšetřovatelé klást.

Britská tajná služba zase pro Libyjce údajně zjišťovala, komu patří určitá telefonní čísla. Vydávala prý také Kaddáfímu režimu zajatce, které si Tripolis vyžádal. Britský ministr zahraničí William Hague i americká diplomacie se k informacím o spolupráci tajných služeb s Kaddáfím odmítli vyjádřit.

Spolupráci tajných služeb dokládají nalezené dokumenty

V rozhovoru pro televizi Al-Arabíja uvedl bývalý ministr Kaddáfího vlády Ibráhím Kvaídar, nyní představitel NTC, že se radě podařilo získat tajné dokumenty, které odhalují řadu případů spojených s režimem svrženého vůdce Muammara Kaddáfího. „Příslušná komise dokumenty studuje,“ prohlásil Kvaídar v rozhovoru pro program Panorama. Postupně pak z nich bude uveřejňovat některé informace. Kvaídar vysvětlil, že dokumenty se nacházely v bezpečnostním úřadu v Tripolisu a jejich kopie byly uloženy v Kaddáfího rezidenci Báb al-Azízíja.

Mimo jiné lze z dostupných dokumentů vyčíst, že Kaddáfí pomáhal Íránu v irácko-íránské válce dodávkami zbraní a svých vojenských sil. „Mezitím předstíral, že je zastáncem režimu Saddáma Husajna pod vlajkou arabského nacionalismu,“ popsal Kvaídar. Podobně činil podle Kvaídara v případu Afriky. Zatímco podporoval několik režimů v afrických zemích, pomáhal povstalcům ve stejných zemích, aby režimy destabilizovali.  

Muhammad Faíz Farhát z káhirského centra pro strategická studia soudí, že NTC bude v zacházení s dokumenty velmi opatrná a naloží s nimi ve svém zájmu. Například nejnovější zveřejnění některých dokumentů o podpoře Kaddáfího americkou Ústřední zpravodajskou službou (CIA) podle něj mělo pomoci vymezit budoucí vztahy mezi USA a NTC. Americké a britské deníky tento týden uvedly, že kolem roku 2004 spolupracovaly s Kaddáfího tajnými službami CIA a britská rozvědka MI6 (SIS).