Nelegálním přistěhovalcům hrozí v Itálii vězení

Řím - Italský parlament dnes schválil zákon, podle něhož je nelegální přistěhovalectví trestný čin. Imigranti tak mohou za svůj čin strávit až čtyři roky ve vězení. Italská vláda tak chce řešit vzrůstající počet nelegálních přistěhovalců především z Afriky.

Tři roky vězení hrozí všem majitelům, kteří ve svých obydlích umožní bydlet nelegálním přistěhovalcům. Dalším opatřením je například možnost rychlého vypovězení nelegálních přistěhovalců ze země a možnost prodloužit jejich držení ve sběrných táborech ze dvou na 18 měsíců.

Italská vláda pravicového premiéra Silvia Berlusconiho vidí v nelegálním přistěhovalectví hlavní příčinu pouliční zločinnosti. Novými právními kroky se snaží odradit především obyvatele Afriky, kteří v posledních letech ve velkých počtech připlouvají na všemožných plavidlech k italským břehům. Sběrné tábory na jihu země jsou již delší dobu zcela přeplněné.

Nová opatření vyvolala kritiku místní levicové opozice i v zahraničí, především ze strany europoslanců a ochránců lidských práv. Italská levicová senátorka Anna Finocchiarová míní, že soudní stíhání imigrantů je protiústavní, protože porušuje princip rovnosti občanů. Většina Italů však podle průzkumů vládní iniciativu podporuje.