Na Polsko se žene nová vlna nákazy, v nemocnicích jsou téměř dva tisíce lidí

Události: Polsko je na úpatí nové vlny nákazy (zdroj: ČT24)

V Polsku nabírá na síle čtvrtá vlna pandemie. Na několika místech v zemi se znovu otevírají provizorní nemocnice pro pacienty s covidem. Vláda zatím nezpřísňuje opatření, a to ani na regionální úrovni. Původně plánovala zavést nové restrikce po překročení hranice tisíce nových případů denně. K těmto číslům se počet nově nakažených vyšplhal minulý týden.

V Polsku začala naplno čtvrtá vlna pandemie. V minulém týdnu se počet denních pozitivních případů přehoupl poprvé od jara přes tisíc. A rostoucí trend pokračuje.

Zatímco počty nových nakažených nejsou v bezmála čtyřicetimilionovém Polsku ve srovnání s Českem výrazně vyšší, další důležitý ukazatel jim neodpovídá. V polských nemocnicích leží s covidem sedm až osmkrát víc pacientů než v těch českých. Ke 4. říjnu to bylo konkrétně 1963 nemocných. V Česku ke stejnému datu leželo s covidem-19 v nemocnicích 255 lidí.

Nejvíce případů přibývá v regionech na východě země, které mají zároveň nejnižší proočkovanost. Vůbec nejhorší situace je v Lublinském vojvodství. Podle lékařů za tím stojí i malá promořenost místních. Předchozí vlny nákazy se zde projevily méně než v jiných částech země.

„Víc než 95 procent pacientů, kteří se teď dostanou do nemocnic, není naočkovaných. Nejčastěji jsou to nemocní, kteří se vědomě rozhodli, že se nechtějí očkovat,“ komentuje situaci pro Českou televizi lékař z kliniky anesteziologie a intenzivní medicíny v Lublinu Mirosław Czuczwar.

Kontrola v soukromé restauraci ve Varšavě

Někteří nastupující čtvrtou vlnu epidemie berou vážně. Třeba majitel jedné z varšavských restaurací. Před vchodem kontroluje každého z hostů, zda má u sebe covidový certifikát. Teprve poté mohou zákazníci vstoupit. V Polsku je to nevídaná věc. Vláda povinnost mít při sobě jakékoli potvrzení nikdy nezavedla. Majitel se pro pravidlo rozhodl sám. Kladné ohlasy zákazníků podle něj převažují.

„Najdou se tací, kteří nás chtějí donutit, abychom s tím přestali. Nazývají nás fašisty, urážejí nás. Ale je třeba to přežít,“ říká k rozhodnutí kontrolovat negativní test, prodělání nemoci nebo očkování u svých zákazníků majitel restaurace Artur Jarczyński.

Kvůli hrozbám varšavskou restauraci hlídá vedle najaté ochranky i policie. Postup podniku kritizovali i někteří krajně pravicoví politici, kteří ho označují za segregaci.

Obě dávky vakcíny dostalo víc než padesát procent Poláků. Vláda je motivuje další kampaní, která běží na internetu i v polských televizích, v níž naznačuje, že v případě potřeby přijdou další restrikce.